donderdag 24 oktober 2013

Lasagne met pompoen en geitenkaas



Het tweede recept met pompoen, deze keer in een lasagne verwerkt.
Ik heb hiervoor een Uchiki Kuri gebruikt, dat zijn de bekende oranje pompoenen. Deze zie je heel vaak in de bio winkel maar ook steeds vaker bij de super. Ze zijn meestal niet zo groot wat ik wel een voordeel vind, dan gaat hij in één keer op.

Het recept voor deze lasagne komt uit 'Zonder pakjes en zakjes' van Karin Luiten. Ik moet er nog bij zeggen deel 1 want er is pas een tweede deel uitgekomen. Die heb ik nog niet, maar wat niet is kan nog komen.....
We hebben meerder boekjes van Karin Luiten in de kast staan, stuk voor stuk zijn ze leuk en lekker. Het boekje 'Zonder pakjes en zakjes' helpt je heel goed om, de naam zegt het al, zonder pakjes en zakjes te koken. Het is lekkerder maar ook veel gezonder zonder al die toevoegingen.

Ik heb het recept verdeelt over twee middelgrote ovenschalen, eentje hebben we met zijn tweeën opgegeten en de tweede staat in de vriezer.
Lekker makkelijk voor een volgende keer.

Ingrediënten:

± 400 g lasagnevellen, ik had aan 18 vellen genoeg
1 kleine pompoen (± 1300 g), geschild en in blokjes
250 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
75 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
1 courgette, in dunne plakjes
1 grote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
5 takjes tijm, alleen de blaadjes
snufje cayennepeper
zout & peper uit de molen
 

Bechamelsaus:

50 g boter
50 g bloem
750 ml melk
zout & peper uit de molen
snufje versgeraspte nootmuskaat


1 grote of 2 kleinere ovenschalen, ingevet


Bereidingswijze:

Fruit de ui, knoflook en de tijmblaadjes zacht met de deksel op de pan.
Schep de pompoenblokjes erdoor en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper. Laat dit 20 minuten sudderen, wel af en toe even omroeren.
Druk de pompoen met een spatel of pureestamper tot een bonkige saus en zet opzij.


Maak de bechamelsaus

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, doe de bloem erbij en klop met een garde tot het een dikke pap is (roux). Laat dit al kloppend 2 minuten garen.
Giet er in scheuten de koude melk bij, voeg de volgende scheut pas toe als de saus goed gemengt en klontvrij is.
Laat de saus zonder deksel op laag vuur in 15 minuten gaar worden, wel af en toe even roeren.
Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Is de saus te dik, dan wat verdunnen met koude melk.

 

Samenstellen:

Begin met een dun laagje bechamelsaus, daarop de lasagnevellen, pompoenmengsel, plakjes rauwe courgette, noten en geitenkaas. Herhaal dit tot alles op is. Eindig met lasagnevellen met daarop nog een laagje bechamelsaus.
Dek losjes af met aluminiumfolie en laat een uurtje (of langer) staan.

Oven voorverwarmen op 200°C.

Zet de schaal daarna een half uur in de oven, verwijder na een 15 minuten de aluminiumfolie.

Laat voor het serveren de schaal 5 minuten staan (uit de oven), dan klinkt alles wat in en het komt de smaak ten goede.
Wij hadden er rucola bij, lekker een beetje peperig.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen