donderdag 17 april 2014

Risotto met courgette


Ik wil eigenlijk nooit courgette kopen, we hebben straks weer volop courgettes uit eigen tuin. Maar die plantjes zijn nog zo klein, voordat daar wat aan komt duurt nog wel hééééél erg lang.
Er lagen zulke mooi courgettes uit eigen land bij 'De Lepelaar' dat ik gezwicht ben en er eentje heb meegenomen. Tja en dan ligt die courgette daar maar, wat is nou ook één courgette, als we ze zelf hebben zijn de aantallen iets groter.
Ik kon hem natuurlijk door de pasta doen maar vond het eigenlijk zonde, koop je een courgette en doe je deze als 'opvulling' door een pasta. In het boek Vers uit de tuin van Sarah Raven kwam ik dit recept voor risotto tegen, de overige ingrediënten hadden we in huis dus dit ging hem worden.
Het resultaat een lekkere risotto, een mooie bestemming voor de courgette, dit recept komt vast vaker op tafel als we straks weer omkomen in onze eigen courgettes.
En dan kan ik er ook de courgettebloemen over strooien, dan alleen de mannelijke bloemen want daar heb je toch niks aan....

Ingrediënten voor 2-3 personen:

2 el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden 
1 teen knoflook, fijngesneden
1 courgette
plukje saffraan
klein bosje dragon, kleingesneden
250 g arboriorijst
½ glas witte wijn
zout en zwarte peper
circa 0.75 l kokendhete groente- of kippenbouillon
15 g boter
75 g geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra
enkele courgettebloemen (zo mogelijk)

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een pan met zware bodem. Bak hierin de sjalotten en knoflook enkele minuten.
Snijd de courgette in schijfjes of blokjes en voeg ze samen met de saffraan en bijna alle dragon toe aan de pan.
Voeg de rijst toe en schep hem goed om in de olie.
Schenk de wijn erbij zet het vuur hoog en laat deze verdampen. Voeg wat zout en peper toe. Draai het vuur weer laag en voeg een opscheplepel hete bouillon toe en roer tot deze verdampt is Voeg steeds pas de volgende schep bouillon toe als de vorige geheel is opgenomen.
Blijf op deze manier bouillon toevoegen tot de rijstkorrels beetgaar zijn. Dit duurt circa 20 minuten.
Roerde boter en Parmezaanse kaas door de risotto, breng hem op smaak met zout en peper en schenk er eventueel nog een scheutje wijn bij. Scheur de meeste courgettebloemen in flinters en verdeel ze over en door de rijst. Laat de risotto nog circa 5 minuten rusten.


2 opmerkingen:

 1. Hoi Karin, hier Chef Renty. Je hebt een heerlijke risotto gemaakt, beetje apart maar de courgette tilt het geheel beslist naar een hoger niveau. Ik zal dit zeker bij mij op de menukaart willen zetten ! Ik houdt jullie (ook mijn andere pupil Judy) in de gaten...
  Groet,
  Culinair specialist Chef Renty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment Chef Renty, ik vind het een hele eer dat u deze blog bezoekt.

   Verwijderen