maandag 28 april 2014

Panna cotta van yoghurt en room

Tja na de compote van rabarber en aardbeien kon deze panna cotta natuurlijk niet uitblijven. Ze stonden al op de foto, alleen daar nog in de ramekins.
Meestal wordt panna cotta gemaakt met alleen room, nu wordt er een combinatie van yoghurt en room gebruikt. Ook zie je wel recepten met karnemelk, dat lijkt me ook erg lekker maar dat hebben we standaard niet in huis.

De naam van het recept is eigenlijk: Yoghurtpannacotta-semifreddo met aardbeien-rabarbercompote, maar dat is zo'n mond vol, ik heb het maar wat eenvoudiger gehouden.

Het semifreddo (half bevroren) is een keuze die je kunt maken, ik heb de helft volgens het recept gemaakt en de andere helft in de koelkast laten staan. Wij vonden de panna cotta uit de koelkast romiger en smakelijker, de semifreddo was ook lekker maar je mist die lekkere structuur. Misschien als het hartje zomer is dat het dan wel heerlijk is. Ik zou zeggen probeer het net als ik allebei en kijk wat je het lekkerst vind.

Dit is weer een recept uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven, we vonden het allebei een topper. Lekker met de stukjes stemgember en de compote van rabarber en aardbei.

Ingrediënten voor 6 stuks:

300 ml slagroom
80 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract of 1 vanillestokje
4 blaadjes gelatine
350 ml Griekse yoghurt
60 g stemgember, fijngesneden (ik knijp ze altijd door de knoflookpers)

Bereidingswijze:

Doe de room met de suiker en de vanille in een pan. Gebruik je een vanillestokje, snijd deze dan overlangs open, schraap het merg eruit en voeg dit samen met het stokje toe.

Doe de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat ze even weken.

Verwarm de room op matig vuur tot aan het kookpunt,  als je een vanillestokje gebruikt moet je het een kwartiertje laten trekken, en daarna het vanillestokje verwijderen. Gebruik je het extract kun je het nadat je het verwarmt hebt tot aan het kookpunt van het vuur af halen.
Knijp de gelatineblaadje goed uit en doe ze bij de het room-vanillemengsel. Roer met een garde tot deze mooi zijn opgelost.

Doe de yoghurt in een grote kom en klop er geleidelijk het roommengsel door. Roer er als laatste de stemgember door.
Schep of giet dit mengsel in de ramekins of schaaltjes die je eerst met koud water hebt omgespoeld.
In het recept worden de ramekins of schaaltjes met plasticfolie bekleed maar dat vind ik zo'n gedoe, en ook komen ze dan vol met kreukels uit de vormpjes.

Laat de panna cotta's ca. 3 uur in de koelkast opstijven. Wil je er de yoghurtpannacotta-semifreddo van maken dan moet je ze een uur voordat je ze wilt serveren in de vriezer zetten.
Dompel de vormpjes even in een kommetje heet water (niet onderwater....) en los ze op een bordje.
Lekker met aardbeien-raberbercompote.


2 opmerkingen: