zaterdag 21 juni 2014

Brood met za'atar




We zijn op het moment helemaal van het brood bakken, zeker nu we het boek van Paul Hollywood hebben.
Is ook niet verwonderlijk, het staat vol met de prachtigste broden, broodjes, koekjes, desserts, taarten en uiteraard pasteien. Evert bakt eigenlijk altijd ons 'gewone' brood maar door dit boek wordt ook zijn assortiment steeds groter.
Ik heb nu de 'Manakish' gebakken, een Midden-Oosters brood, het heeft wel wat weg van een dikke pizza bodem.
Het zag er op de foto zo heerlijk uit, lekker met de za'atar. Dat is een mengsel van sesamzaad, gedroogde tijm en gedroogde oregano.  Ik had nog een bakje met kant en klare za'atar liggen maar daar zaten niet echt veel sesamzaadjes in, ik heb er nog een paar eetlepels extra aan toegevoegd.
Je zal daar ook wel kwaliteitsverschil in hebben, dit was een of ander duister doosje. Maar eens op zoek naar nieuw, of anders de volgende keer helemaal zelf samenstellen, misschien nog beter.

Het resultaat was super lekker en luchtig brood, ze waren alleen een beetje te donker...
Wij aten ze bij de quinoa salade met tuinbonen en radijs, wat er over was heb ik ingevroren. Dat kwam al weer heel snel van pas bij de soep van zoete aardappel. ze zijn natuurlijk ook lekker met hummus, baba ganoush of een andere lekkere dip.
Zulk soort broodjes mag je altijd wel op voorraad hebben.

Ingrediënten voor drie grote of 10 kleine broodjes:

500 gram tarwebloem
10 gram zout
25 gram fijne kristalsuiker
10 gram instant gist
320 ml lauwwarm water
olijfolie om te kneden en af te maken

12 el za'atar of je maakt het zelf:

6 eetlepels sesamzaadjes
4 eetlepels gedroogde tijm
2 eetlepels gedroogde oregano


Bereidingswijze: 

In het boek wordt het deeg met de hand gekneed, ik heb het in de KitchenAid gedaan, dat ging prima. Elke machine die kan kneden volstaat natuurlijk.

Doe de bloem in de mengkom. Voeg het zout en de suiker aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg driekwart van het water toe en zet de machine aan. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Misschien heb je niet al het water nodig, of heb je iets meer nodig. Laat de machine het deeg 5-10 kneden tot het zacht en glad is.
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, bedek het met een theedoek of douchemuts en laat het rijzen tot het ten minste twee keer zo groot is geworden - minstens 1 uur, maar 2 tot 3 uur kan ook.

Bekleed 2 of 3 bakplaten met bakpapier.

Leg het deeg op een licht met olie ingevet oppervlak. Rol het uit met een deegroller, vouw het weer naar het midden en rol het weer uit, tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Verdeel het deeg nu in 3 gelijke delen en rol die elk uit tot een cirkel van zo'n 30 cm in diameter. Of verdeel het in 10 delen en maak er bolletjes van, rol deze plat. Leg ze op de voorbereide bakplaten.
Plaats elke plaat in een schone plastic zak en laat ongeveer 20 minuten narijzen. Ik heb de bakplaten in de koude oven gezet, zonder plastic zak, haal ze er wel uit als je de oven gaat voorverwarmen!

Verwarm intussen de oven voor tot 230 °C.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat olijfolie. Meng de ingrediënten voor de za'atar met genoeg olijfolie tot een dikke pasta. Verdeel dit over de bovenkant van het deeg en bak ze 15 minuten. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.




2 opmerkingen:

  1. Eergisteren heb ik dit brood ook gebakken! Echt verrukkelijk!
    Ik heb er kleine broodjes van gemaakt. Heerlijk zo bij de lunch of bij een soepje.
    En de rest ligt, net als bij jullie, in de vriezer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had al een vermoeden..... Ik had ook kleintjes, hapt zo heerlijk weg!
      Makkelijk er redelijk snel te maken, dus voor herhaling vatbaar.
      Oh ja waar zouden we zijn zonder de vriezer...

      Verwijderen