zaterdag 31 mei 2014

Bananencakejes met chocolade roomkaas topping





Er lagen bij de biowinkel mooie gespikkelde bananen voor een euro de kilo. Er stond een bordje bij: Lekker voor door de smoothie.
Zeker lekker voor door de smoothie maar ook perfect om mee te bakken. Ik heb dus een mooi trosje meegenomen.
Op zoek naar een recept kwam ik deze cakejes tegen in het boek 'Cake days' van de Hummingbird Bakery. Daar heten ze banoffeecakejes omdat ze een topping hebben van dulce de leche-custard. Zonder twijfel overheerlijk maar ik had niet veel zin om die custard te maken. Geen custard dus. Wat dan wel, wat staat er nog in de koelkast? Boter en roomkaas, dan is een topping van botercreme of roomkaas een optie.
De keuze is gevallen op de roomkaas welke ik heb gemengd met poedersuiker en cacao.  Banaan en chocolade is natuurlijk een supercombinatie, erop nog wat hagelslag voor de crunch, heerlijk.

Ingrediënten voor de cakejes:

80 g zachte boter
280 g fijne tafelsuiker
240 g bloem
1 el bakpoeder
¼ tl zout
2.4 dl volle melk
1 tl vanille-extract
2 grote eieren
2 rijpe bananen
Muffinvorm met 12 holtes met daarin een papieren vormpje

Ik had genoeg beslag om er nog eens 8 siliconen muffinvormpjes mee te vullen, achteraf had ik ze wat voller kunnen doen.

Voor de topping:

250 g roomkaas
75 g poedersuiker
3 el cacao
hagelslag om te bestrooien

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Klop met een handmixer of een standmixer de boter, suiker, bloem, bakpoeder en zout op lage snelheid tot een kruimelig mengsel.
Klop de melk, vanille-extract en de eieren in een aparte kom door elkaar. Giet ongeveer ¾ van het mengsel aan je kruimelmix toe en klop dit voorzichtig tot een beslag. Giet de rest van het eimengsel erbij en klop het op matige snelheid mooi glad.
Pel en prak de bananen en roer ze door het beslag.
Vul de muffinvormpjes voor twee derde. Bak de cakejes 18-20 minuten, tot ze terugveren als je er zachtjes op drukt.
Laat de cakejes even in de bakvorm zitten en laat ze dan volledig afkoelen op een rooster.

Meng voor de topping de roomkaas, poedersuiker en de cacao goed door elkaar.
Bestrijk hiermee de bovenkant van je cakejes en bestrooi ze met de hagelslag.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen