dinsdag 24 juni 2014

Noedelsalade met peultjes




Ik zit er al een tijdje tegenaan te hikken, een salade met noedels. We lusten heel graag noedels warm welteverstaan, maar koude noedels.....
In een boek van Ottolenghi staat ook een recept met koude noedels daar heb ik al diverse positieve reacties over gelezen, ook daar heb ik me nog niet aan gewaagd.
Op zoek naar een recept met peultjes kwam ik dit recept tegen in Veg, alle twijfel overboord en maken maar, we zien wel wat het wordt.
Dat viel niks tegen, boven verwachting eigenlijk. Ik heb alleen te dikke noedels gebruikt, dat at niet zo lekker. In het recept staat ook dunne eiermie of rijstmie, volgende keer de rijstmie proberen.
Wie weet vindt Evert het dan ook lekker, hij vond dit niet echt geweldig, ik ga voor de herkansing.

Ingrediënten voor vier personen:

75 geroosterde ongezouten pinda's, grof gehakt
200 g fijne eiernoedels of Thaise rijstnoedels
150 g peultjes of sperziebonen, of een combinatie
½ komkommer
6 lente-uitjes, onder ­en bovenkant eraf
ongeveer 12 basilicumblaadjes in grove stukken gescheurd
klein bosje munt, grof gesneden
klein bosje koriander, grof gesneden (indien gewenst)

Voor de dressing

2 el rijstazijn
geraspte schil en sap van 1 limoen, of  citroen
½-1 kleine rode chilipeper fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tl lichtbruine suiker
1 tl sesamolie
½ tl sojasaus, plus extra voor erbij

Bereidingswijze:

Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een grote schaal.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder de koude kraan zodat ze niet meer plakken. Voeg toe aan de dressing en vermeng goed, zodat alle noedels met dressing bedekt zijn. Laat de noedels in de dressing afkoelen.

Kook de peultjes of sperziebonen in een pan met licht gezouten water tot ze net gaar zijn en nog steeds knapperig: 2-3 minuten voor peultjes, 3-5 minuten voor de sperziebonen. Giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes schuin in dunne ringetjes.

Meng de peultjes en/of sperziebonen, pinda's, komkommer, lente-ui en kruiden door de noedels en dien op.
Zet een flesje sojasaus op tafel voor de liefhebber. 




2 opmerkingen:

  1. Persoonlijk vind ik zo'n koude salade ook niet zo fijn eten. Meestal doe ik het als volgt: alle ingrediënten snijden en klaar zetten in een schaal. Vlak voor het eten de noedels koken, afgieten en meteen alles door elkaar mengen. Dan krijg je een lauw-warme salade, vind ik zelf nét iets lekkerder. Misschien jouw man ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De spijker op zijn kop! Het zijn de noedels die koud zijn, het voegt gewoon niet zo, en dan ook nog té dikke.... Nieuwe ronde, nieuwe kansen, lauw-warme noedelsalade, ik denk dat ik daar meer punten mee score ;-) Bedankt voor de tip!

      Verwijderen