dinsdag 5 augustus 2014

Aardappels, uien en knoflook
Tijd om te oogsten, om te rooien eigenlijk.
De aardappels, uien en knoflook zijn gerooid en de opbrengst is super.
We tuinieren zoveel mogelijk volgens de kosmos kalender, niet altijd maar met het oogsten van gewassen die bewaard moeten worden kijken we naar de optimale omstandigheden.
Dat houdt in voor aardappels, uien en knoflook, oogsten met dalende maan in een wortelperiode. We weten niet of het werkelijk zo is maar onze ervaring is, dat de wortelgewassen die dan worden geoogst beter bewaard kunnen blijven. Ook met het planten van deze gewassen houden wij er rekening mee.
We doen dit nu voor het vierde tuinjaar en we kunnen zeggen dat de opbrengst beter is dan de jaren ervoor. Het eerste jaar denk je nog, het zal wel, maar als het jaar na jaar echt beter is ga je er toch wel in geloven.


Ook dit jaar is de opbrengst weer goed, mooie grote uien en knoflook, prachtige aardappels.
De uien en knoflook liggen in kratjes, als het mooi zonnig weer is gaan deze naar buiten om te drogen. Wordt er een bui verwacht laten we ze in het houthok staan, daar kunnen ze ook prima drogen.

De aardappels liggen ook in kratjes, voorheen stonden die altijd in de garage onder oude kleden.
Je moet ze donker bewaren omdat ze anders snel gaan spruiten. De garage was niet de ideale plaats om ze te bewaren, de temperatuur schommelt nogal en het is een walhalla voor muizen.....

Afgelopen voorjaar hebben we een kelder onder de keuken laten plaatsen, dit was een nog lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Nu hebben we de ideale ruimte voor het bewaren van de aardappels. Constante temperatuur, donker en niet helemaal onbelangrijk, geen muizen.....
Als de uien en knoflook goed gedroogd zijn gaan deze er ook naartoe.
Net als de appels en peren die we straks kunnen oogsten (als ze niet gestolen worden....).

Het is een prachtig gezicht als je de keldertrap afgaat en je ziet de kratjes staan met je eigen groente en fruit.2 opmerkingen:

 1. Woooooww! Wat een geweldige oogst! Prachtig om te zien!
  Welke rassen aardappelen hebben jullie dit jaar?
  En wat mooi dat de kratjes nu eindelijk in de kelder kunnen staan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk hé, al die kleurtjes, worden we helemaal blij van!
   We hebben Agria en Raja als pootaardappels gekocht, zelf nog truffel, Ratte en Roseval. De Roseval viel heel erg tegen de rest is prima.
   Eindelijk de kratjes in de kelder, we dachten dat vorig jaar al te doen, liep allemaal wat uit......
   Daarom is het nu extra leuk!

   Fijne dag vandaag!

   Verwijderen