donderdag 21 augustus 2014

Tomatensaus uit de oven




Het is niet te geloven, het lijkt wel herfst. Het is op de dag af, onze vakantie is voorbij en het weer slaat om. Vorige week is het 'normale' leven weer begonnen.....
De wekker gaat weer vroeg, de broodtrommel moet weer gevuld, wel weer even wennen.
Net als het weer, zo loop je nog op blote voeten en zo kunnen de geitenwollen sokken weer aan.
We hebben prachtig weer gehad en dat is in de kas goed te zien, de opbrengst is super.
Veel tomaten, komkommers, paprika's en aubergine's als nooit tevoren. Ook de eerste pepers zijn rood gekleurd.
We eten er volop uit, maar nu is het ook de tijd om aan de winter te denken, soep en saus.
Soep van de courgettes en saus van de tomaten en of paprika's.
De tomatensaus maak ik altijd in de oven, makkelijk en erg lekker. We vriezen het in porties in voor door de pasta en op de pizza. 
Lekkere zonnige tomatensaus voor een koude winterdag..... 

Ingrediënten:

rijpe tomaten, zoveel als je hebt
paar tenen knoflook, in de schil
paar takjes tijm
olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Was de tomaten en snijd de grote in kwarten en de kleinere door de helft.
Leg de tomaten met de snijkant naar boven in een braadslee, doe de knoflook (ongepeld) er tussen.
Haal de blaadjes van de takjes tijm en verdeel deze over de tomaten.
Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout.
Zet de braadslee ongeveer een uur in de hete oven, tot de tomaten mooi zacht zijn. Hier en daar een donker randje is helemaal niet erg.
Laat afkoelen. Pel de knoflook en doe deze met de tomaten in een blender en maak er een mooie gladde saus van. Het kan ook prima met een staafmixer. Je leest ook wel dat de tomaten ontveld worden en de zaadjes verwijderd, ik doe dat niet, vind dat zonde.
Verdeel de saus over bakjes en vries ze in. 
Lekker je eigen zomerse tomatensaus voor komende winter. 

Je kunt natuurlijk variëren met kruiden als tijm, rozemarijn of basilicum. Ook voeg ik wel eens wat ongepelde sjalotjes toe, die samen met de tomaten in de oven garen. Wel even voor het pureren uit hun jasje halen....


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen