maandag 11 augustus 2014

Pasta met tuinbonen



De tuinbonentijd is al even voorbij, wat we nu eten is uit de vriezer.
Ik heb afgelopen vrijdag de rijpe, zwarte peulen geoogst voor het zaad, die liggen te drogen. Als ze goed droog zijn haal ik de bonen eruit, dit is het zaad voor volgend jaar. Zo kun je je eigen zaden van allerlei groenten oogsten. Ik doe het eigenlijk alleen van bonen, dit is makkelijk omdat deze groot zijn, om nou zaad van sla, andijvie etc. zelf te gaan oogsten.....

Elk jaar als we tuinbonen oogsten zitten er té grote tuinbonen bij, deze zijn te groot om zo te eten maar perfect als je ze dubbel dopt. Ik sorteer de bonen altijd, de kleintjes gaan netjes in bakjes en de grote gaan in een zak.
Voor een recept als dit doe ik een greep in de zak met grote bonen, zo komen deze ook weer van pas.
De boontjes worden dubbel gedopt, dan hou je van die mooie groene boontjes over. Deze zijn heerlijk, het is dus eigenlijk helemaal niet erg als we wat laat zijn met plukken.
Dit recept komt uit het Noord-Hollands Dagblad en is van Janny van der Heijden.

Ingrediënten:

500 g tuinbonen, vers of diepvries
350 g tagliatelle, of een andere pasta
zout en versgemalen peper
rasp van een citroen
2 lente-uitjes, in ringetjes
1 teen knoflook, gesnipperd
olijfolie
klein bosje peterselie, gehakt
takje tijm, de blaadjes
3 takjes basilicum 
stukje kaas, oude of overjarig, Parmezaan kan ook

Bereidingswijze:

Breng een pan met water aan de kook en voeg de tuinbonen toe. Kook deze ca. twee minuten, giet ze af in een vergiet of zeef en spoel ze onder de koude kraan.
Verwijder het grijze velletje van de bonen zodat je de dubbele groene boontjes overhoud.

Kook de pasta in licht gezouten water beetgaar. Giet de pasta af en laat uitlekken.
Doe een scheutje olijfolie in een (hapjes)pan en fruit hierin kort de bosui. Voeg de knoflook, citroenschil, peterselie, tijm en de dubbel gedopte tuinboontjes toe.
Giet er een beetje water bij en laat het zo even sudderen tot de tuinboontjes beetgaar zijn.
Doe de pasta erbij en schep alles goed om.
Knip of scheur de basilicum in stukjes en strooi deze over de pasta.
Rasp of maak mooie schilvers met een dunschiller van de kaas en strooi deze er ook over. Nog een draai aan de pepermolen en we kunnen aan tafel.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen