dinsdag 26 augustus 2014

Geroosterde aubergine met citroen en ui




We hebben aubergines in de kas, je eigen aubergines, wie had dat een jaar of wat geleden gedacht, ik in ieder geval niet.
Zo leuk hoe zo'n vruchtje groeit, eerst een mooie lila bloem en al heel snel een ieniemienie auberginetje. Gelijk al in die prachtige kleur.
En dat groeit dan uit tot een redelijk volwaardige aubergine waar je wat lekkers mee kunt maken.
Het ziet er op de foto misschien niet zo lekker uit maar dat was het wel. Het recept komt uit Jeruzalem het derde boek van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Een boek waar ik nog niet zoveel uit gemaakt heb maar waar genoeg lekkere recepten instaan. Het lijkt wel als ik eenmaal uit een boek kook dat ik dan in dat boek blijf hangen.

Nu dus deze geroosterde aubergine met gefruite ui en gehakte citroen. Onze eigen aubergines zijn niet zo heel groot daarom heb ik er vier gemaakt en dat ging met zijn tweetjes schoon op. Ze hadden, omdat ze niet zo groot waren, ook iets korter in de oven gemogen.....
In het recept wordt feta gebruikt, ik dacht dat er nog wel een pakje in de koelkast lag, maar nee, daarom heb ik heb geitenkaas gebruikt, ook lekker maar feta blijft wat steviger.
Erbij hadden we lekker zuurdesembrood.

Ingrediënten:

2 grote aubergines, overlangs doorgesneden met het steeltje er nog aan
1.5 dl olijfolie
4 uien, ca. 550 gram gepeld en in dunne ringen
1 ½ groene chilipeper, zonder zaden fijngehakt
1 ½ tl gemalen komijn
1 tl sumak
50 g feta of eventueel geitenkaas, in flinke stukken
1 middelgrote citroen
1 teen knoflook, fijngewreven
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Kerf een ruitpatroon in de snijkant van de aubergines. Bestrijk met 1 dl van de olijfolie, ik dacht dat dit veel te veel was maar ik heb het toch helemaal opgemaakt.
Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een braadslee en rooster ze ca. 45 minuten in de oven tot het vruchtvlees goudbruin en volledig gaar is.
Om het uitdrogen van de aubergines te voorkomen, kun je het beste een ondiep schaaltje onder in de oven zetten om wat stoom te creëren.

Verwarm ondertussen de overgebleven olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op hoog vuur. Doe de uienringen erin met een halve tl zout en fruit ze onder regelmatig omscheppen ca. 8 minuten.
Een deel van de uien mag echt donker en krokant zijn.
Doe ongeveer van de chilipeper, sumak en gemalen komijn bij de uien en fruit nog 2 minuten.
Doe de feta erbij en bak alles voorzichtig nog een minuut. Haal de pan van het vuur.

Snijd met een scherp mes de boven- en onderkant van de citroen. Zet de citroen met een platte kant op een snijplank en snij met een scherp mes de schil met het witte van de citroen.
Snijd nu de partjes tussen de vliezen vandaan, vang het citroensap op en knijp het overblijfsel van de citroen ook goed uit (boven een kom). Snijd het vruchtvlees klein en doe het samen met de overgebleven groene chilipeper en knoflook in de kom met het citroensap.

Haal de aubergines uit de oven, leg de helften op een schaal en schep  het citroenmengsel op het vruchtvlees. Verwarm de uien een beetje en verdeel deze over de aubergines. Serveer warm of op kamertemperatuur. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten