zaterdag 30 augustus 2014

Fougasse
Hier heb ik al een hele tijd met een schuin oog naar gekeken.
Het zag er direct al lekker uit toen ik het boek voor het eerst doorbladerde en dan trekt het al gauw om te gaan maken maar ja, dat was er nog niet direct van gekomen, nu dus wel!

De fougasse is een soort van Frans zusje van de Italiaanse focaccia maar dan in een leuke vorm waar je zo de stukken vanaf kunt (wilt) scheuren.
De fougasse is iets minder dik dan de focaccia en de korst is wat krokanter.
Hieruit blijkt maar weer dat de Italianen niet de enige zijn die zoiets kunnen produceren, al zijn zij er meestal van overtuigd dat hun eigen baksels het lekkerst en de beste zijn.
Maar eerlijk is eerlijk, ze kunnen beter lekker eten maken dan treinen !

Deze komt ook weer uit het boek 'Bakken' van Paul Hollywood.
De basis is een luchtig witbrood waarvan de bovenzijde is bedekt met een kruidenlaag.
Het is vrij simpel en redelijk snel te maken.
We vonden het een heerlijk brood wat zeker vaker gebakken gaat worden.

Ingrediënten:

250 g tarwebloem (plus wat extra om te bestuiven).
5 g zout.
5 g gedroogde gist.
190 g koud water.
1 el olijfolie (plus wat extra voor de bovenkant).
Eventueel fijne griesmeel om te bestrooien.

Om af te maken:

Olijfolie om te besprenkelen.
Gedroogde oregano (of Italiaanse kruidenmix, vonden wij erg lekker). 

Bereidingswijze:

Doe de bloem in een mengkom, het zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens de olijfolie en driekwart van het water toe.
Kneed deze massa ongeveer 5-8 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en vervolgens als het deeg goed door elkaar is gemengd, op middelmatige snelheid.
Voeg nu ook de rest van het water toe. Dit kan iets meer of minder zijn, afhankelijk van het soort meel.
Ik heb het dus met de machine gedaan wat ook prima kan en lekker makkelijk is.
Ga door tot het deeg zacht en glad wordt, het blijft echter redelijk nat.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette vierkante bak van 2 a 3L en dek het af met een stuk plastic folie of vochtige theedoek.
Laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.

Haal het deeg, wanneer het genoeg is gerezen, uit de bak en stort het op een bebloemd werkblad. Ga voorzichtig om met het deeg zodat er voldoende lucht in blijft om het luchtig te houden.
Strooi ook wat bloem en of griesmeel op de bovenkant en druk het deeg voorzichtig met je vingers in een grote ovaal.
Leg deze plakkaat nu voorzichtig op een bakplaat met bakpapier of bakmatje.
Maak nu een aantal gleuven in het deeg m.b.v. een pizzasnijder, een beetje het idee van een blad met nerven. In het midden 2 verticale sneden onder elkaar en links en rechts daarvan 3 diagonale sneden.
Duw vervolgens de sneden een beetje open zodat er gaten ontstaan.

Doe het bakblik voorzichtig in een plastic zak en laat het ongeveer 20 min. narijzen op kamertemperatuur. Verwarm intussen de oven voor op 220°C.

Besprenkel na het rijzen de bovenzijde van het deeg met olijfolie, het boek heeft het over een plantenspuit maar dat vind ik nog een heel gedoe dus ik heb de olie er voorzichtig op gedruppeld en met een kwastje uitgesmeerd.
Bestrooi de bovenzijde nu royaal met de kruiden (dit vanwege de eerdere ervaring met het knoflookbrood), volgens het boek oregano maar je mag ook een andere kruid of kruidenmengsel gebruiken wat je lekker vind.

Zet de bakplaat in de oven en bak het 15-20 minuten tot de fougasse mooi lichtbruin kleurt en hol klinkt wanneer je op de onderzijde klopt. Laat deze na afloop afkoelen op een rooster. Eet binnen een paar uur na het bakken !

Heerlijk bij soep, salade of dip (extra vergine olijfolie met balsamicoazijn 3:1) of zomaar tussendoor voor de lekkere trek.
Eet smakelijk.2 opmerkingen:

 1. Ziet er mooi uit! Je ziet dat het lekker knapperig is als je er een stuk af breekt.
  Het gaat maar goed met de bakkerij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi 'Pupil' Judy, bedankt voor je reactie. Mijn gasten zijn er erg over te spreken en wij ook, de dagomzet is met 25% gestegen ! De combinatie van een stevige 'beet', een krokant korstje en een uitgebalanceerde kruidentopping, blijkt een goede zet geweest te zijn. Hier willen wij dan in de toekomst ook wel mee gaan experimenteren...
   Een culinaire groet,
   Chef Renty
   PS: wij hopen u eerdaags weer eens in mijn restaurant te kunnen ontmoeten om enige hoogstaande culinaire ideeën uit te wisselen.

   Verwijderen