zaterdag 13 september 2014

Desembrood met walnoten en vijgen




Het 'gewone' krentenbrood is lekker maar dit is misschien nog wel lekkerder.
Een desembrood met walnoten en vijgen, ik kon er eerder alleen over dromen maar nu maak ik het zelf. Heerlijk, wij houden erg van dit soort brood, beetje vast, knapperige korst, vijgen en noten. 
Maar eerlijk is eerlijk, het 'gewone' krentenbrood maak je zo, voor dit brood heb je desem nodig en, ook niet onbelangrijk, geduld.
Desem staat hier standaard in de koelkast, het gaat bij mij dus alleen om geduld....

Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten, rozijnen, krenten, abrikozen, hazelnoten, net wat je in huis hebt. Maar de combinatie van walnoten en vijgen is wel een aanrader. Ook met het soort desem kun je variëren, ook net wat je hebt staan.
Het recept komt uit het broodbakboek van Edwin Klaassen, ik heb de ingrediënten wat  aangepast.
Het originele recept is voor kleine broodjes, ik heb er één groot brood van gebakken.

Ingrediënten:

350 g tarwebloem
150 g volkerentarwemeel
11 g zout
75 g tarwedesem
125 g roggedesem
60 g zonnebloempitten
300 g water
125 g vijgenstukjes
100 g walnoten, grof gehakt

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten behalve de vijgenstukjes en de walnoten in een grote kom en meng dit door elkaar. Kneed het een minuut of 10, dit gaat natuurlijk heel gemakkelijk in een kitchenAid of een ander soort kneedmonster. Met de hand kneden kan ook dan ben je 12-14 minuten bezig.
Meng er als laatste voorzichtig de walnoten en vijgen door

Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met een douchemuts of huishoudfolie en laat het 90 minuten rijzen.
Vorm er je brood van en doe dit in een met roggebloem bestrooid rijsmandje.
Laat het zo 3 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 240 °C met het liefst een pizzasteen, heb je die niet kan het ook op het bakblik.
Zet onderin de oven een (oude) braadslee, dit is om straks stoom te maken.
Als de oven goed op temperatuur is haal je de pizzasteen eruit en kieper je het brood voorzichtig uit het rijsmandje op de steen. Snijd de bovenkant een paar keer in en plaats de steen net onder het midden in de oven.
Giet een kopje water in de meeverwarmde braadslee, sluit de oven en breng de temperatuur terug naar 220 °C.
Bak het brood ca. 30 minuten.




2 opmerkingen: