maandag 1 september 2014

Kippenbout op zijn Thais




Er lagen nog twee kippenbouten in de vriezer die nodig op moesten. Ik heb ze een keertje bij de super gekocht met het label beter leven.
Ik weet het niet hoor, maar ik heb  niet echt een goed gevoel bij dat label, geen grotere oplichters dan de grote supermarkten. We proberen daar steeds minder te kopen en al helemaal geen vlees meer. Maar deze lagen er nog, en om ze nou weg te gooien, nee dat doen we nou ook weer niet, dan heeft het beestje zijn leven gegeven en wordt het nog niet opgegeten ook.

De Oosterse keuken is een keuken die we allebei lekker vinden, dit kipgerecht was dan ook heerlijk.
Vaak komen de  Oosterse gerechten die we eten uit het boek Rick Stein ontdekt de  Oriënt maar die zijn over het algemeen nogal bewerkelijk.
Is dat helemaal niet erg als je er de tijd voor neemt en het van tevoren bedenkt zodat je alles in huis hebt. Dit recept komt uit een boek van Gordon Ramsay en heet: Gordon's Great Escape Zuidoost-Azië.
Diverse gerechten in dit boek staan ook in het boek van Rick Stein maar zijn minder bewerkelijk.
Dit gerecht is ook niet bewerkelijk, als je vaker Oosters kookt dan heb je het meeste wel in huis.
Wij hebben eigenlijk altijd wel citroengras, limoenblad en laoswortel in de vriezer, dat gaat prima.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 kippenbouten 
1 knoflookteen, fijngehakt
3 sjalotten, fijngehakt
1 stengel citroengras, buitenste blad eraf en in dunne plakjes
3 kaffirlimoenblaadjes, fijngesneden
2 cm laoswortel, geschild en fijngehakt
1 el korianderzaad
2 el palmsuiker
1 tl zout
plantaardige olie om in te bakken, ik heb zonnebloemolie gebruikt

Bereidingswijze:

Dep de kippenbouten droog en kerf de huid een aantal keer in.
Maak de specerijenpasta door alle ingrediënten behalve de kip, zout en de olie in een blender fijn te malen. Dit kan ook in een vijzel maar in de keukenmachine of blender is het zo klaar.
Voeg, als de pasta erg droog is en slecht mengt, een klein beetje olie toe.
Bestrooi de kip met een beetje zout en wrijf dan de huid goed in met de pasta. Dek de kip af en laat in de koelkast 1 uur of langer marineren.

Verwarm de oven voor op  200 °C.
Verhit een grillpan op hoog vuur. Smeer de kip in met wat olie en leg ze in de grillpan. Schroei de poten in 3-4 minuten aan elke zijde dicht.
Leg de kip samen met de marinade in een ovenvaste schaal en zet deze in de oven.
Bak de kip 40-45 minuten tot de huid krokant en het vlees gaar is. Keer de kippenpoten halverwege een keertje.
Lekker met rijst en boontjes.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen