zaterdag 25 oktober 2014

Brownies met hazelnoten van Rutger




De kookboekenverzameling is weer uitgebreid en wel met 'Rutger Bakt'.
Wie van bakken houdt weet volgens mij wel wie Rutger is, hij is de winnaar van Heel Holland Bakt 2013. Er is nu weer een nieuwe serie op tv en ik moet zeggen er zitten weer een man bij die het erg goed doet....

Ik heb dit boek van mijn ouders gekregen voor mijn verjaardag. Nou ja niet helemaal, mijn moeder vertelde 's middags op mijn verjaardag dat ze een boek van ene Rutger in haar handen had gehad.....
Ze durfde het niet te kopen, bang dat ik het niet leuk zou vinden. 
Niet leuk?! Hoezo niet leuk, bakboeken zijn toch altijd leuk!
In plaats van het boek kreeg ik een envelop en daar heb ik alsnog het boek voor gekocht.
Deze brownies zijn het eerste wat ik eruit gemaakt heb. Ze zijn heerlijk, chocolade met hazelnoten is natuurlijk altijd lekker.
Het boek staat vol met lekkers dus er zullen zeker nog wel wat recepten volgen.

Ingrediƫnten voor ca. 16 stukjes:

75 g blanke hazelnoten
225 g boter
115 g pure chocolade (met een hoog cacaopercentage ca. 78 %), klein gehakt
2 eieren
1 eidooier
330 g suiker
¼ tl zout
1 tl vanille-extract
125 g bloem
25 g cacaopoeder

Een vierkante bakvorm van 20 cm, ingevet en de bodem en twee zijkanten bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Leg op een bakplaat een stuk bakpapier of een bakmatje en verdeel hierover de hazelnoten.
Rooster de hazelnoten 7 tot 9 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Doe de geroosterde hazelnoten op een snijplank en plet ze door er met de onderkant van een pan stevig op te drukken. Dit was een tip van Rutger, ik hak ze altijd met een mes maar dit ging veel beter. Ik heb alleen geen pan gebruikt maar ieder nootje een tik met de stamper van de vijzel gegeven, ging super.

Smelt de boter in een pannetje op het vuur, haal zodra het gesmolten is van het vuur en doe de klein gehakte chocolade erbij. Roer tot het mooi is gesmolten, laat iets afkoelen.

Klop ondertussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, dit duurt ongeveer vijf minuten.
Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door het eimengsel tot het een egaal geheel is.
Zeef de bloem en cacao erboven en spatel dit er ook doorheen, als laatste worden de stukjes hazelnoot erdoor gespateld.

Giet het beslag in de bakvorm en zet deze ca. 40 minuten in de oven.
Haal uit de oven en laat op een rooster helemaal in de vorm afkoelen voordat je er stukjes van snijd.




2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's!!

    En de brownie was erg lekker :)
    Vooral met de hazelnoten die je geroosterd had. Dat maakt toch echt verschil, het viel me meteen op.
    Ik vind jouw tip van de vijzelstamper nog beter dan die van Rutger!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En jij kan het weten!!
      Het is wel wat meerwerk om de hazelnoten te roosteren, maar wat je zegt, het is lekkerder, en daar gaat het uiteindelijk om.
      Ja de vijzel, zo heeft die ook weer zijn nut, je mag de tip wel lenen hoor, voor in je eigen boek volgend jaar.....

      Verwijderen