dinsdag 28 oktober 2014

Mapo Tofu of Mapo Doufu




Door onze Chinese kookles zijn we helemaal in de ban van het Chinese eten.
We hebben diverse boeken met de Oosterse keuken maar in niet een van die boeken komt de Chinese keuken voor.
Eén boek is alleen de Chinese keuken en dat is het boek: De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop. De Chinese keuken is heel anders dan bv de Thaise, Vietnamese, Cambodjaanse daar worden totaal andere ingrediënten gebruikt.
Sereh, laos, limoenblad je komt het niet tegen in de Chinese recepten, wat mij wel verbaast, je zou denken dat dit ook wel in China groeit.

De meeste Chinese recepten bestaan niet uit zoveel ingrediënten, geen ellenlange lijsten, dus ook niet heel moeilijk om te maken.
Er zit bijna altijd ui, knoflook en gember in en dan wordt er verder gevarieerd met een of andere groente.
Als smaakmaker is het vaak lichte en donkere sojasaus, chinkianazijn, shaoxingwijn, sichuanpeper, gefermenteerde zwarte boontjes en chilipeper tuinbonenpasta.
Als vlees wordt er vaak varkensvlees gebruikt, maar ook kom je kip en rundvlees tegen.
En dan uiteraard tofu, de smaakloze witte blokken die je in de supermarkt en toko kunt kopen.

Omdat we niet veel vlees eten is het wel een uitdaging om met deze tofu iets lekkers op tafel te zetten. Mapo tofu is een heel bekend gerecht waar heel veel mensen erg enthousiast over zijn.
Uiteraard staat dit recept ook in het boek van Fuchsia Dunlop dus dit moest maar eens gemaakt worden.
Lekker of misschien zelfs wel heel erg lekker, een smaak die we totaal niet kennen. Dit is een blijver.

Ingrediënten:

500 g tofu, naturel
zout
4 babypreien of lente-uien
4 el bakolie, wij gebruiken pindaolie (arachideolie is hetzelfde)
1 el Sichuanese chilipepertuinbonenpasta
1 el gefermenteerde zwarte boontjes, met heet water afgespoeld en uitgelekt
2 tl gemalen rode chilipeper, desgewenst, voor ons dus niet (te heet)
1 el gember, fijngehakt
1 el knoflook, fijngehakt
100 ml bouillon of water
¼ tl gemalen witte peper
2 tl aardappelzetmeel, aangelengd met 2 el koud water
¼-½ tl gemalen sichuanpeper, eerst geroosterd voor de smaak

Bereidingswijze:

Snijd de tofu in blokjes van 2 centimeter. Laat deze een minuut of 15 heel zachtjes tegen de kook aan borrelen in licht gezouten water terwijl je de overige ingrediën­ten bereidt (laat het water niet koken, want dan wordt de tofu poreus en minder zacht).
Snijd de babyprei of het groen van een lente-ui in dunne, schuine ringen.

Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en wals hem door de wok. Zet het vuur lager, voeg de chilipeper-tuinbonenpasta toe en roerbak op matig vuur tot de olie rood kleurt en heerlijk ruikt. Voeg de zwarte bonen toe en de chilipeper (als je die gebruikt) en roerbak enkele seconden tot je ook deze ingrediënten kunt ruiken. Doe dan hetzelfde met de gember en de knoflook. Pas op dat de smaak­makers niet te heet worden. Je krijgt alleen een dikke, geurige saus als je ze zachtjes in de olie bakt, zodat de olie hun smaken en aroma's kan opnemen.

Haal de tofublokjes met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en leg ze voorzichtig in de wok. Duw de blokjes zachtjes met de achterkant van je wokspatel in de saus zodat alles goed mengt, maar kijk uit dat de blokjes niet stukgaan. Voeg de bouillon of het water, de witte peper en de zout toe en meng alles weer voor­zichtig met de achterkant van je wokspatel.

Breng het geheel aan de kook en laat het enkele minuten heel zachtjes koken zodat de tofu  alle smaken kan opnemen. Als je prei gebruikt, voeg deze dan nu toe en duw hem voorzichtig in de saus. Voeg, zodra de prei zacht is, een beetje van het zetmeelpapje toe en roer zachtjes terwijl het vocht bindt. Herhaal dit een of twee keer tot de saus aan de tofu hecht (voeg niet meer zetmeel toe dan nodig). Gebruik je lente-ui in plaats van prei, dan moet je die nu toevoegen en voorzichtig in de saus duwen.

Serveer de tofu, bestrooid met sichuanpeper.
Lekker met witte rijst en een (frisse) komkommersalade.






2 opmerkingen:

  1. tofu is lekker maar het hangt er vanaf hoe je het maakt dit is een nieuwe recept voor mij en ik zal het zeker eens gaan uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, wij vinden het erg lekker, maar pas op met de rode peper, het kan ook té heet!

      Verwijderen