dinsdag 4 november 2014

Aziatische gestoofde runderschenkel




Er zijn mensen van wie het altijd zomer mag blijven.
Daar hoor ik niet bij, ik vind de zomer heerlijk maar als het eind september is, de tuin op zijn einde loopt, de dagen korter  worden, de zomerse gerechten plaats maken voor warme stoofpotjes, heerlijk
Ik houd van alle seizoenen en de gerechten die daarbij horen. Ik kan uitkijken naar de eerste sla, maar na de zomer heb ik weer zin in pompoen, paddenstoelen en stoofpotjes.
Stoofpotjes maak ik meestal in de crockpot, die staat dan uren op het aanrecht zachtjes te sudderen.
Als alles er eenmaal inzit heb je er geen omkijken meer naar, je kunt lekker naar buiten en als je dan binnen komt ruikt het heerlijk.
Zo ook deze runderschenkels, heerlijk mals rundvlees met een Oosters tintje.
Het recept komt uit 'Keuken' van Nigella Lawson een boek vol heerlijke gerechten, waar niet op een calorie gekeken wordt. Maar dat is nou eenmaal het handelsmerk van Nigella Lawson.
Wij hadden er slaboontjes en witte rijst bij, het recept is voor 6 personen maar het kan ook in kleinere hoeveelheid gemaakt worden.

Ingrediënten voor zes personen:

2 uien, gepeld en in kwarten
5 cm verse gemberwortel, geschild in plakjes
4 tenen knoflook
2 tl gemalen koriander
3 el zonnebloemolie
2.5 dl shaoxingwijn of droge sherry
4 el sojasaus
4 el bruine suiker
2 ltr runderbouillon
2 el oestersaus
4 el rijstwijnazijn
2 kaneelstokjes
2 steranijs
3,5 kg runderschenkel aan het bot in dikke plakken, of 1 kg ander runderstoofvlees

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 150 °C.
Doe de uien, gemberwortel, knoflook en het korianderpoeder in een keukenmachine en maal het tot een fijn mengsel.
Verhit de olie in grote braadpan op middelhoog vuur en bak hierin het mengsel uit de keukenmachine ca. 10 minuten. Roer regelmatig even.
Het begint wel wat aan de pan vast te bakken maar dat geeft niet.
Giet de shaoxingwijn of sherry erbij en laat het even pruttelen. Dan mag de sojasaus, bruine suiker, bouillon, oestersaus en rijstwijazijn erbij. Laat het aan de kook komen en doe er dan de kaneel, steranijs bij en de schenkels erbij.
Laat opnieuw aan de kook komen, leg het deksel op de pan en zet deze ca. 2 uur  in de oven. Je kunt alles nu ook overdoen in de crockpot en deze ca. 3 uur laten pruttelen.

Haal als het vlees mooi gaar is uit de pan en doe dit en een ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze terug in de oven om het vlees warm te houden.
Zet de pan zonder vlees op het vuur en breng aan de kook, laat het zonder deksel ongeveer voor de helft inkoken.
Leg de stukken vlees op een schaal en giet er de ingekookte saus over en verdeel er wat van de pikant-zure salade over.

Ingrediënten pikant-zure salade voor zes personen:

3 wortels, in dunne reepjes (julienne
1 rode peper, zonder zaadjes, in reepjes
bosje koriander, gehakt

Dressing:

het sap van 1 limoen
4 el Thaise vissaus
1 tl fijne kristalsuiker

Bereiding:

Doe alle reepjes groente met de gehakte koriander in een kom.
Roer in een ander kommetje alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Giet de dressing over de groenten en meng het door elkaar.






6 opmerkingen:

  1. Dat ziet er echt heel erg lekker uit. Wie weet komen we eens langs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaan we vanavond uitproberen, lijkt ons erg lekker! :) gr. Carla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Carla!
      Succes met koken en eet smakelijk alvast, hopen dat jullie het net zo lekker vinden als wij :-)
      Groet, Karin

      Verwijderen
  3. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    BeantwoordenVerwijderen