zaterdag 24 januari 2015

Ciabatta




Heel Holland Bakt is de Hollandse versie van de Engelse Bake. Net als HHB is Bake een daverend succes, ik kijk er dan ook graag naar.
Wat ik bijna nog het leukste vind is als de serie is afgelopen er nog een paar afleveringen komen waarin Mary Berry en Paul Hollywood bijna alles bakken wat de deelnemers ook hebben gebakken.
Zo jammer dat ze dat na Heel Holland Bakt niet doen.

Zo maakte Paul Hollywood deze ciabatta, en dat werkt heel aanstekelijk, het lijkt dan zoooo gemakkelijk.
Ik heb het recept uit zijn boek gemaakt, met iets minder gemak, het deeg is namelijk onwerkbaar.
Maar daarom niet minder leuk om te doen. Het resultaat was goed, aan de vorm kan nog wat verbeterd worden. Deze keer had ik vier broden uit het deeg gehaald, volgende keer maak ik er drie, dan zijn ze wat groter.

Ingrediënten:

500 g bloem
10 g zout
10 g instantgist
40 ml olijfolie
400 ml lauwwarm water
fijn griesmeel om te bestrooien

Een vierkante plastic bak van ca. 2 - 3 liter, licht ingevet met olie.
Het is belangrijk dat de bak vierkant is voor het vormen van het deeg.

Bereidingswijze:

Doe de bloem, het zout aan de ene kant en het gist aan de andere kant in de kom van een mixer met deeghaak. Voeg de olijfolie en driekwart van het water toe en meng dit op lage snelheid.
Voeg als het deeg samenkomt langzaam de rest van het water toe. Kneed als al het water is toegevoegd nog eens 5 - 8 minuten op medium snelheid, tot het deeg glad en elastisch is.

Doe het deeg in de ingevette bak, bedek met een theedoek en laat het staan tot het ten minste twee of drie keer zo groot is. Dat duurt ca. 1 - 2 uur.

Verwarm de oven voor tot 220 °C. en bekleed één of twee bakplaten met bakpapier.

Bestrooi het werkblad met flink wat bloem, en als je het hebt ook wat griesmeel.
Kieper het deeg voorzichtig uit de rijsbak, probeer daarbij de vierkante vorm te behouden. Ga voorzichtig te werk zodat er zo veel mogelijk lucht in het deeg blijft.
Bestrooi de bovenkant met nog wat bloem en/of griesmeel.
Verdeel het deeg met een deegsteker in de gewenste stukken (3 of 4), rek de stukken deeg wat uit in de lengte en leg ze op de bekleedde bakplaat.

Laat het deeg zo nog 10 minuten rusten en bak ze dan ca. 25 minuten in het midden van de oven, tot ze mooi lichtbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.
Laat de broden afkoelen op een rooster.



  

8 opmerkingen:

  1. Het ziet er mooi en luchtig uit! Ik heb me nog niet aan ciabatta gewaagd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Caroline!
      Als ik zie wat jij allemaal al aan broden hebt gebakken is een ciabatta echt niet gewaagd.

      Verwijderen
  2. Wauw wat een prachtig brood met al die luchtbelletjes.
    Ziet er goed gelukt uit. Ik zal ook weer eens gaan bakken. Je steekt me (weer) aan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaa de luchtbelletjes daar gaat het om, altijd spannend om het mes erin te zetten.
      We steken mekaar aan, alleen nu maar even niet..... ben door de griep geveld :-(

      Verwijderen
  3. Het is goed gelukt zeg!! Mooie krokante korst en luchtig deeg, ziet er lekker uit. Ik ben ook een grote fan van Paul en Mary van Great British Bake Off, hopelijk komt HHB ook met een dergelijke spin off serie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Louise voor de leuke reactie!
      Ik denk dat er heel veel fans zijn van GBO en helemaal van de spin off serie, dat hoort er toch gewoon bij ;-)

      Verwijderen
  4. Leuk, wij hebben ook dat boek van Paul Hollywood. Vooral mijn man bakt er graag uit. Een brood uit de broodbakmachine kan me sindsdien nauwelijks meer bekoren... Deze ciabatta ga ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat jullie dat boek ook hebben, en helemaal dat je man er uit bakt ;-)
      Niks zo lekker als zelfgebakken brood, deze ciabatta is daar ook weer het bewijs van!

      Verwijderen