zaterdag 31 oktober 2015

Aubergine-kuku van Ottolenghi






Niet één aubergine hadden we dit jaar uit de kas, alle plantjes waren opgegeten door de slakken. Toen maar plantjes gekocht, op zich ook niet erg maar wel jammer als er dan geen 'gewone' aubergines aankomen maar hele kleine, gele, ronde exemplaren. Ik heb er niks mee gedaan.
Dan maar aubergines kopen, er zijn zoveel heerlijke recepten van te maken, in ieder boek van Ottolenghi staan er diverse.
Zo ook deze aubergine-kuku uit zijn boek Plenty More. Het heeft wel wat van een frittata omdat er ook eieren worden gebruikt, maar het is toch wel wat anders dan de fritata die wij normaal eten.
Er word onder andere saffraan gebruikt en berberisbessen.
De berberisbessen heb ik bij de Ecoplaza gekocht, misschien dat ze ook bij een goed gesorteerde toko te koop zijn. Het zijn kleine zoetzure Iraanse bessen welke eventueel ook te vervangen zijn door in citroensap geweekte krenten of kleingehakte zure kersen.
Ik vind het altijd een uitdaging om op zoek te gaan naar de aparte ingrediënten, al valt het lang niet altijd mee om ze te vinden.

Ingrediënten voor 6 personen:

120 ml zonnebloemolie
4 kleine uien, in dunne ringen (400 g)
3 kleine aubergines, kroontjes eraf en geschild (gaat heel goed met een dunschiller)
5 eieren, losgeklopt
25 g bloem
1.5 tl bakpoeder
35 g vers broodkruim
25 g peterselie
½ tl saffraandraadjes, geweekt in 1 el heet water
3 tenen knoflook, fijngehakt
20 g berberisbessen (zuurbessen)
zout en zwarte peper

Springvorm ø 24 cm, bodem en wand bekleed met bakpapier, dit licht ingevet met olie.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 210 °C.
Giet de olie in een grote hapjespan met stevige bodem en verhit deze goed. Doe de uien erin en smoor deze een minuut of 7 op halfhoog vuur tot ze glazig zijn. Laat ze niet kleuren.

Snijd intussen de aubergines in plakken van een cm dik. Snijd deze plakken verticaal in repen van weer een cm. Nu moet je repen aubergine hebben van 1x1 bij ca. 5-7 cm. net hoe dik de aubergine was. Doe de aubergine met een halve tl zout bij de uien en smoor alles 12-14 minuten tot de aubergine gaar is.
Schep het af en toe voorzichtig om zodat de aubergine niet breekt.
Zet opzij en laat koud worden.

Klop in een grote kom de eieren, bloem, bakpoeder, broodkruim, peterselie, saffraan met het weekwater, knoflook, ½ tl zout en royaal versgemalen zwarte peper door elkaar. Spatel als alles goed gemengd is de berberisbessen, aubergine en ui erdoor.

Giet het eimengsel in de voorbereide springvorm en bak het ca. 35 minuten in de oven tot het goudbruin en helemaal gaar is. Controleer dit door een houten prikker in het midden van de kuku te steken, deze moet er droog uitkomen.

Haal de kuku uit de oven en laat afkoelen. Serveer hem warm of op kamertemperatuur. Lekker met een tomatensalade en een mooie stuk desembrood.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten