Knolselderij is altijd een beetje
het ondergeschoven kindje van de groente. Hij ziet er natuurlijk niet zo mooi
uit met zijn bruine buitenkant, en wortelige onderkant vaak nog vol klei. Met
een beetje mazzel heeft hij nog wel zijn groene stelen, als hij die nog heeft
heb je in ieder geval een vers exemplaar te pakken.
Koolraap is er ook zo eentje,wie eet het nog.... Ik hield er vroeger
thuis nooit zo van, het viel eigenlijk altijd erg tegen. Het leek op patat maar
de smaak kon er niet echt aan tippen. Maar net als met heel veel groente waar
ik vroeger tegenaan zat te hikken vind ik de koolraap nu erg lekker.
We hebben dit jaar voor het eerst
zelf koolraap in de tuin, prachtige dikke koolrapen een genot om naar te kijken,
en ook nog eens lekker om te eten. Gestoomd, gebakken maar ook rauw erg lekker.
Samen met de knolselderij heb je een heerlijke salade voor deze tijd van het
jaar. Kan nog net voordat de lente losbarst!
Ingredienten voor 4-6 personen:
250 g knolselderij, geschild en grof
geraspt
250 g koolraap, geschild en grof
geraspt
4 el bladpeterselie, grof gesneden
4 el dille, grof gehakt
50 g kappertjes, uitgelekt en grof
gehakt
4 el citroensap
1 tl appelazijn
4 el olijfolie
4 el zonnebloemolie
3 tl dijonmosterd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl fijne kristalsuiker
100 g gedroogde morellen
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Doe alle ingredienten in een flinke
kom en meng alles met de hand goed door elkaar. Beetje knijpen mag daarbij
gerust, dan nemen ze de smaken beter op
Voeg er naar smaak zout en peper bij
en proef of er nog wat extra azijn of suiker bij moet.
Laat de salade een uur intrekken
zodat de smaken zich ontwikkelen. Je kunt hem zelfs ruim van tevoren maken, hij
is twee dagen in de koelkast te bewaren.
Voeg er dan vlak voor het serveren
nog wat verse kruiden aan toe, dan ziet het er mooi vers uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten