zaterdag 11 maart 2017

Koffie-kardemomcake met pistachenootjes







We drinken geen koffie maar iets gebakken met koffiesmaak behoort wel tot onze favorieten.
Dus als ik een recept tegenkom waar koffie in voorkomt heeft dat gelijk mijn aandacht.
Dit recept is met koffie, kardemom en pistache dus lekker op lekker op lekker.
Niet moeilijk om te maken dus ook dat is een grote plus.
Het enige is dat je moet pistachenoten, kardemom en instand-espressokoffie poeder in huis hebben. Dat zijn niet de standaard dingen.

Het recept wordt gebakken in twee vormen van ø 18 cm, nu heb ik deze toevallig. Voordat ik deze had bakte ik dit soort cake's in 1 vorm en sneed deze dan overlangs door. Dat kan ook prima, alleen zal het wat langer duren voordat de cake gaar is. Dus controleren met een prikker en zolang bakken tot deze er droog uitkomt.

Het recept komt uit het boek 'De kunst van het bakken' van Delia Smith.

Ingrediënten:

50 g gepelde ongezouten pistachenoten
het zaad van 10 groene kardemompeulen
115 g zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken tl bakpoeder
115 g zachte boter
2 grote eieren
115 g fijne rietsuiker
1 el instant-espressokoffie

Voor de siroop:

1 flinke dessertlepel instant-espressokoffie
het zaad van 10 groene kardemompeulen
1 el rietsuiker
25 ml kokend water

Voor de vulling en topping:

250 g mascarpone
1 flinke dessertlepel instant-espressokoffie
1 el fijne rietsuiker
1-2 el melk
50 g gepelde ongezouten pistachnoten

Twee ronde bakvormen ø 18cm 4 cm hoog, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 °C.

Verdeel de pistachnoten in een braadslee of bakblik en rooster deze 8 minuten.
Hak de helft van de noten fijn.
Doe het zaad van de pistachepeulen in een vijzel en stamp deze tot poeder. Verdeel in tweeen.

Zeef het bakpoeder en de bloem in een ruime kom. Doe er de boter, eieren, suiker instantkoffie en de helft van het kardemompoeder bij en meng alles ca. 1 minuut met een elektrische mixer tot een gladde romige massa.
Spatel er nu de gehakte noten door.
Verdeel het beslag over de twee bakvormen, strijk de bovenkant glad en bak ca. 25 minuten in het midden van de oven.

Maak ondertussen de siroop en topping.
Doe de instantkoffie, het overgebleven kardemompoeder en de suiker in een hittebestendig kommetje. Weeg het kokende water erin af en klop ca. een minuut tot de koffie en suiker zijn opgelost.
Klop voor de vulling de mascarpone, instant-expressokoffie, rietsuiker en melk door elkaar.

Haal de cakes (als ze gaar zijn) uit de oven en laat ze in hun vorm. Prik er gelijk gaatjes in en verdeel er de siroop over.
Verwijder de vormen als de cakes volledig zijn afgekoeld.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over een van de twee cakes. Plaats de tweede cake erop en verdeel hier de rest van het mengsel over. Bestrooi met de overgebleven pistachnoten.





2 opmerkingen:

  1. Wauw, die ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keer proberen, al is het maar om van onze kardemom af te komen (dat spul raakt dus nooit op) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Mijntje!
      Haha ja kardemom is iets wat je niet zo vaak gebruikt dus ik zeg maken die cake dan slinkt de voorraad tenminste een beetje ;-)

      Verwijderen