We drinken geen koffie maar iets
gebakken met koffiesmaak behoort wel tot onze favorieten.
Dus als ik een recept tegenkom waar
koffie in voorkomt heeft dat gelijk mijn aandacht.
Dit recept is met koffie, kardemom
en pistache dus lekker op lekker op lekker.
Niet moeilijk om te maken dus ook
dat is een grote plus.
Het enige is dat je moet
pistachenoten, kardemom en instand-espressokoffie poeder in huis hebben. Dat
zijn niet de standaard dingen.
Het recept wordt gebakken in twee vormen
van ø 18 cm, nu heb ik deze toevallig. Voordat ik deze had bakte ik dit soort cake's in 1 vorm en sneed deze dan overlangs door. Dat kan ook prima, alleen zal het
wat langer duren voordat de cake gaar is. Dus controleren met een prikker en
zolang bakken tot deze er droog uitkomt.
Ingrediënten:
50 g gepelde ongezouten pistachenoten
het zaad van 10 groene
kardemompeulen
115 g zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken tl bakpoeder
115 g zachte boter
2 grote eieren
115 g fijne rietsuiker
1 el instant-espressokoffie
Voor de siroop:
1 flinke dessertlepel instant-espressokoffie
het zaad van 10 groene
kardemompeulen
1 el rietsuiker
25 ml kokend water
Voor de vulling en topping:
250 g mascarpone
1 flinke dessertlepel instant-espressokoffie
1 el fijne rietsuiker
1-2 el melk
50 g gepelde ongezouten pistachnoten
Twee ronde bakvormen ø 18cm 4 cm
hoog, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Verdeel de pistachnoten in
een braadslee of bakblik en rooster deze 8 minuten.
Hak de helft van de noten
fijn.
Doe het zaad van de
pistachepeulen in een vijzel en stamp deze tot poeder. Verdeel in tweeen.
Zeef het bakpoeder en de
bloem in een ruime kom. Doe er de boter, eieren, suiker instantkoffie en de
helft van het kardemompoeder bij en meng alles ca. 1 minuut met een elektrische
mixer tot een gladde romige massa.
Spatel er nu de gehakte
noten door.
Verdeel het beslag over de
twee bakvormen, strijk de bovenkant glad en bak ca. 25 minuten in het midden
van de oven.
Maak ondertussen de siroop
en topping.
Doe de instantkoffie, het
overgebleven kardemompoeder en de suiker in een hittebestendig kommetje. Weeg
het kokende water erin af en klop ca. een minuut tot de koffie en suiker zijn
opgelost.
Klop voor de vulling de
mascarpone, instant-expressokoffie, rietsuiker en melk door elkaar.
Haal de cakes (als ze gaar
zijn) uit de oven en laat ze in hun vorm. Prik er gelijk gaatjes in en verdeel
er de siroop over.
Verwijder de vormen als de
cakes volledig zijn afgekoeld.
Verdeel de helft van het
mascarponemengsel over een van de twee cakes. Plaats de tweede cake erop en
verdeel hier de rest van het mengsel over. Bestrooi met de overgebleven
pistachnoten.
Wauw, die ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keer proberen, al is het maar om van onze kardemom af te komen (dat spul raakt dus nooit op) ;)
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Mijntje!
VerwijderenHaha ja kardemom is iets wat je niet zo vaak gebruikt dus ik zeg maken die cake dan slinkt de voorraad tenminste een beetje ;-)