In het rijtje van zelf maken mag de
tortilla natuurlijk niet ontbreken. Niet dat dat nou zo speciaal is, het is
tenslotte niets meer dan een dunne pannenkoek.
Maar wil je deze van maïsmeel maken
in plaats van tarwemeel dan kun je, net als ik, nog wel tegen wat problemen
aanlopen.
Ik dacht ik koop een pak maïsmeel en
ga aan de slag, nou mooi niet. Normaal met tarwemeel beginnen de gluten door
het kneden hun werk te doen en word het water en meel een mooie deegbal.
Maïs bevat geen gluten dus het meel
met water werd geen deeg maar bleef gewoon zand, daar kon ik geen tortilla van
maken. Nog een keer een ander pak maïsmeel gekocht, precies hetzelfde, zand in
plaats van deeg.
Maar de aanhouder wint. In een toko
kwam ik een zak PAN maismeel tegen en dit werkt wel. Dit wordt een deeg, je
kunt er balletjes van rollen en deze uitrollen of persen tot tortilla.
Je kunt van die leuke tortillapersen
kopen, maar ik dacht altijd dat werkt toch niet. Maar als je maïsmeel gebruikt
zal het wel werken. Tarwemeel lukt niet, dat veert terug, net als je en
pizzabodem uitrolt, het lijkt altijd wel weer te krimpen.
Maar met maïsmeel mis je de gluten,
dus de elasticiteit.
Wij hebben de tortilla's onder de kolomboormachine geperst
(tussen twee kunststof plaatjes) en dat ging super. Dus misschien is zo'n pers
nog wel eens wat ;-)
Ingrediënten voor ca. 10 tortilla's:
225 g maïsmeel van gekookte mais
(PAN)
snuf zout
1 el olijfolie
300 g warm water
stevig plastic om de tortilla tussen
te persen of uit te rollen
Bereidingswijze:
Meng het meel, zout en olijfolie met
de helft van het water in een kom en laat dit 10 minuten staan.
Voeg nu beetje bij beetje de rest
van het water toe en blijf kneden tot het een mooi samenhangend, zacht en licht
plakkerig deeg is. Dit duurt een minuut of 5.
Rol het deeg in balletjes met de
grote van een flinke walnoot. Leg deze op het plasticfolie, druk wat platter en
leg er een ander stuk plasticfolie op. Rol of pers tot een dikte van 1-2 mm
dikte. Dun is het lekkerst maar wel moeilijker hanteerbaar. De tortilla zal
ongeveer een diameter hebben van 10 cm.
Verhit een koekenpan met zware
bodem. Verwijder het bovenste vel plastic en leg de tortilla met behulp van het
onderste plastic in de pan.
Bak de tortilla tot deze een beetje
opzwelt. Draai hem om en bak ook deze kant tot hij een beetje kleur krijgt.
Houd de tortilla's warm in een
theedoek in een lauwe oven terwijl je de overige bakt.
kan dit ook met de blauwe verpakking maisbloem
BeantwoordenVerwijderenDat durf ik niet te zeggen Sieneke. Wat ik ervan begrepen heb is dat het van gekookte mais is gemaakt. In het boek hebben ze het over 'masa harina (geen wit maismeel)'.
VerwijderenIk weet niet of je hett maismeel al hebt, dan zou ik gewoon een klein beetje mengen met wat water en kijken wat het doet. Blijft het zanderig dan gaat het niet lukken, pakt het en wordt het deeg dan is het de goeie.
Succes!
Groet,
Karin