zaterdag 4 maart 2017

Cake met stukjes appel van Delia Smith






De echte ouderwetse appeltaart is en blijft hier een van de favorieten maar het is niet een taart die je effe maakt, je bent er wel even mee bezig. Is dat op zich helemaal niet erg, je vind bakken leuk of je vind het niet.
Maar soms heb je niet zoveel tijd en wil je toch iets met appel bakken, dan is een appelcake een optie. 
Deze cake met stukjes appel komt uit het boek 'De kunst van het bakken' van Delia Smith, een boek vol met lekkere recepten en het merendeel is niet moeilijk en zo klaar. En ook niet onbelangrijk, Delia Smith staat erom bekend dan haar recepten altijd kloppen. Ik vind het boek dus echt een aanrader.




Ingrediënten:

225 g zelfrijzend bakmeel
1 ruime tl bakpoeder
1 tl mixes spice of gelijke delen koekkruiden en vijkruidenpoeder
½ tl kaneel
3 appels ca. 550 gram (goudreinet, elstar of jonagold)
2 grote eieren, losgeklopt
75 boter, op kamertemperatuur
175 g lichtbruine basterdsuiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
geraspte schil van 1 citroen
1 el melk, indien nodig
poedersuiker om te bestrooien (optioneel

Springvorm of vorm met losse bodem ø 20 cm, ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem, bakpoeder en specerijen in een ruime kom.
Snijd de appel in kleine blokjes (met of zonder schil, wat je lekker vindt) en schud deze om met 1 el van het gezeefde bloemmengsel.

Voeg de losgeklopte eieren, boter en suiker toe aan het bloemmengsel en klop dit in ongeveer 1 minuut met een handmixer tot een gladde romige massa.
Doe de appel, sinaasappelschil en citroenschil erbij en spatel goed door elkaar.
Als het mengsel wat droog is (hangt af van de grootte van de eieren) voeg dan een el melk toe en meng dit door het mengsel.

Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake ca. 1 uur in het midden van de oven tot de cake veerkrachtig aanvoelt als je er op drukt.
Haal uit de oven en laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder dan de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestrooi de cake is eventueel met poedersuiker. Deze moet dan wel helemaal zijn afgekoeld anders zie je er niks meer van....
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten