Er zijn boeken die al jaren in de
kast staan maar eigenlijk bijna nooit ingekeken worden. Je hebt gewoon zo je
favorieten. Zo hebben we twee boeken van het River Café die bij deze categorie
horen.
Ooit gekocht in een tijd dat ik best
veel kookboeken kocht en deze mochten toen ook echt niet ontbreken. Maar er uit
koken ho maar.
Ze staan wel op de boekenplank in de
keuken, waar alle favoriete boeken staan, dat dan weer wel. Beetje vreemd
eigenlijk.
Nu dan toch een recept uit een van
die boeken, je wordt wel eens op een idee gebracht. Dit keer door het
radioprogramma Mangiare. Mijn favoriet om te luisteren als ik met de stofzuiger
door het huis vlieg, of als ik de de kozijnen aan het schuren en schilderen
ben, of als ik op knietjes het vuil tussen de stenen vandaan peuter..... Gewoon
dus als ik iets doe, waar ik wel wat afleiding bij kan gebruiken. Het is jammer
dat het maar om de week komt, maar gelukkig kun je alle uitzendingen terug
luisteren, en dat doe ik dan ook.
Zo kwam deze cake ter sprake in het
programma, iedereen was zo enthousiast dat ik niet anders kon dat deze ook
bakken.
Lekker fris en zoet in combinatie
met de amandel en pistache, heel iets anders dan wat we gewend zijn. Het boek
ligt nu op de keukentafel, wie weet wat voor lekkers ik nog meer tegenkom.
Hier nog de link van het
radioprogramma Mangiare voor wie het nog niet kent en het misschien ook leuk
vind.
Ingrediënten:
270 g boter, op kamertemperatuur
1 citroen, schil geraspt en
uitgeperst (sap is voor de garnering)
1 vanillestokje, gepsleten en het
zaad eruit geschraapt
100 g blanke amandelen
120 g pistachenoten
250 g fijne suiker
4 eieren
40 g bloem
Voor de garnering:
1 citroen, het sap
60 g pistachenoten, grof gehakt
50 g fijne suiker
Recht cakeblik van 28 cm, ingevet of
bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Maal de amandelen en pistachenoten
fijn tot poeder.
Klop de boter met de suiker licht en
luchtig. Klop er dan een voor een de eieren door.
Spatel het citroenrasp en
vanillezaad door, gevolgd door de gemalen noten en gezeefde bloem.
Schep het mengsel in de vorm en bak
deze 45 minuten tot een uur. De cake is gaar als je erin prikt met een houten
stokje en deze er droog uitkomt.
Haal de cake uit de oven en laat
deze in de vorm op een rooster afkoelen.
Stort hem dan uit de vorm.
Doe het citroensap en de suiker in
een pannetje en laat dit op zacht vuur inkoken tot een dikke siroop. Doe de
pistachenoten erbij en schenk dit over de cake.
Ik heb de cake eerst ingeprikt met
een satéprikker zodat het sap makkelijk door de hele cake gaat maar dit staat
niet in het recept.
Ik vond het een heerlijke cake! Mjam.
BeantwoordenVerwijderenDaar ben ik heel blij om :-)
Verwijderen