Het is weer volop tijd om te oogsten
in de moestuin maar net als elk jaar is de opbrengst heel wisselend. Het ene
jaar heb je prachtige bieten en geen boontjes en het andere jaar net andersom.
Waar het door komt, ik weet het niet. Ik heb het idee dat we te weinig gemest
hebben en dat er niet genoeg water is gevallen. We geven wel water maar ik denk
te kort. Dat moet volgend jaar anders denk ik nu. Zo ook met mest, we tuinieren
op zandgrond dus weinig voeding, en ook houd het geen vocht vast. Door compost aan
te brengen kun je de structuur aanzienlijk verbeteren dus dan zal de grond meer
vocht vasthouden. We hebben zelf compost maar dat is voor de hele moestuin niet
genoeg, volgend jaar maar eens een paar kuub kopen en dat doorwerken.
Bemesten doen we ook spaarzaam, en
ook dat moet wat royaler volgend jaar, kijken of het scheelt in de opbrengst.
Het tuinjaar is nog lang niet voorbij en nu al worden er plannen gemaakt voor
volgend jaar :-)
De koorabi doet het dit jaar
geweldig, mooie gave knollen. Lekker in een salade of te stomen en wat er nog
teveel is dat fermenteer ik.
Deze salade wordt met witte kool
gemaakt maar die is nog te klein dus waarom niet met koolrabi proberen. De maïs
wordt aan de kolf geroosterd maar onze maïs is nog niet klaar dus ik heb de
korrels uit de vriezer geroosterd, dat lukte prima.
Ik heb de groente geraspt met de
grove rasp in de magimix, dat ging prima, het mag beslist geen snot worden. Met
de hand raspen wordt het dat wel, dan is snijden een betere optie.
Een heerlijke frisse, zoete salade
met een beetje pit, onder andere lekker bij de bbq.
Ingrediënten voor 6 personen:
100 ml witte wijnazijn
300 g koolrabi (of witte kool) grof
geraspt of gesneden (het moet geen snot worden)
175 g wortel, in reepjes of grof
geraspt
140 g rode ui, in dunne ringen
300 g maïs, of 4 maïskolven
2 rode chilipepers, fijngehakt
20 g korianderblad
20 g muntblad
olijfolie
zout en zwarte peper
Dressing:
50 g mayonaise
2 tl dijonmosterd
1½ tl zonnebloemolie
1 el citroensap
1 teen knoflook, geperst of geraspt
Bereidingswijze:
Doe de azijn met 200 ml en 1 el zout in een pan en breng dit aan de
kook. Draai het vuur uit. Doe de koolrabi en wortel in een kom en giet hier ca.
tweederde van het zoute water over. Doe de ui apart in een kommetje en giet
hier het overgebleven zoute water over. Laat beide groente 20 minuten staan.
Spoel ze daarna goed af, dep droog en doe samen in een grote kom. Zet opzij.
Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Giet een scheutje
olijfolie door de maïskorrels en meng dit zodat alle korrels voorzien zijn van een beetje
olie. Doe de korrels in de hete pan en bak tot deze iets gekleurd zijn. Gebruik
je maïskolven dan gril je de hele kolf rondom en snijd je de korrels er later af.
Laat de korrels afkoelen en doe ze bij het groentemengsel.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en meng dit door elkaar. Giet over de
groente en meng het losjes. Voeg de chilipeper, koriander en munt toe en maal
er royaal zwarte peper over. Meng alles nogmaals en dien de salade op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten