zaterdag 29 juli 2017

Koolrabi- maïssalade
Het is weer volop tijd om te oogsten in de moestuin maar net als elk jaar is de opbrengst heel wisselend. Het ene jaar heb je prachtige bieten en geen boontjes en het andere jaar net andersom. Waar het door komt, ik weet het niet. Ik heb het idee dat we te weinig gemest hebben en dat er niet genoeg water is gevallen. We geven wel water maar ik denk te kort. Dat moet volgend jaar anders denk ik nu. Zo ook met mest, we tuinieren op zandgrond dus weinig voeding, en ook houd het geen vocht vast. Door compost aan te brengen kun je de structuur aanzienlijk verbeteren dus dan zal de grond meer vocht vasthouden. We hebben zelf compost maar dat is voor de hele moestuin niet genoeg, volgend jaar maar eens een paar kuub kopen en dat doorwerken.
Bemesten doen we ook spaarzaam, en ook dat moet wat royaler volgend jaar, kijken of het scheelt in de opbrengst. Het tuinjaar is nog lang niet voorbij en nu al worden er plannen gemaakt voor volgend jaar :-)

De koorabi doet het dit jaar geweldig, mooie gave knollen. Lekker in een salade of te stomen en wat er nog teveel is dat fermenteer ik.
Deze salade wordt met witte kool gemaakt maar die is nog te klein dus waarom niet met koolrabi proberen. De maïs wordt aan de kolf geroosterd maar onze maïs is nog niet klaar dus ik heb de korrels uit de vriezer geroosterd, dat lukte prima.
Ik heb de groente geraspt met de grove rasp in de magimix, dat ging prima, het mag beslist geen snot worden. Met de hand raspen wordt het dat wel, dan is snijden een betere optie.

Een heerlijke frisse, zoete salade met een beetje pit, onder andere lekker bij de bbq.
Het recept komt uit Plenty More van Ottolenghi
Ingrediënten voor 6 personen:

100 ml witte wijnazijn
300 g koolrabi (of witte kool) grof geraspt of gesneden (het moet geen snot worden)
175 g wortel, in reepjes of grof geraspt
140 g rode ui, in dunne ringen
300 g maïs, of 4 maïskolven
2 rode chilipepers, fijngehakt
20 g korianderblad
20 g muntblad
olijfolie
zout en zwarte peper


Dressing:
50 g mayonaise
2 tl dijonmosterd
1½ tl zonnebloemolie
1 el citroensap
1 teen knoflook, geperst of geraspt

Bereidingswijze:


Doe de azijn met 200 ml en 1 el zout in een pan en breng dit aan de kook. Draai het vuur uit. Doe de koolrabi en wortel in een kom en giet hier ca. tweederde van het zoute water over. Doe de ui apart in een kommetje en giet hier het overgebleven zoute water over. Laat beide groente 20 minuten staan. Spoel ze daarna goed af, dep droog en doe samen in een grote kom. Zet opzij.

Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Giet een scheutje olijfolie door de maïskorrels en meng dit zodat alle korrels voorzien zijn van een beetje olie. Doe de korrels in de hete pan en bak tot deze iets gekleurd zijn. Gebruik je maïskolven dan gril je de hele kolf rondom en snijd je de korrels er later af.
Laat de korrels afkoelen en doe ze bij het groentemengsel.


Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en meng dit door elkaar. Giet over de groente en meng het losjes. Voeg de chilipeper, koriander en munt toe en maal er royaal zwarte peper over. Meng alles nogmaals en dien de salade op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten