zaterdag 1 juli 2017

Frittata van pareltarwe met tuinbonen en doperwten






Wat is er leuker dan koken met de groente van het seizoen en dan ook nog eens uit de eigen tuin!
Dat is toch het leukste wat er is als je van koken houdt.
Je gaat naar de tuin, plukt, knipt en graaft wat en je loopt met een vergiet vol met lekkers naar de keuken. Zo was het bij dit recept. Alleen de eieren die komen niet van eigen erf, hebben we in een ver verleden wel gehad maar er kwam zoveel ongedierte op af dat we daarmee zijn gestopt. Aan een kant wel jammer, niets zo leuk én zo lekker als je eigen eitjes.

Het originele recept wordt gemaakt met parelgort, ik dacht dat wel te kunnen kopen in de biowinkel maar tussen alle parels geen gort. Dan maar voor de tarwegort gekozen, je moet iets als je dit persé wilt maken. Het pakte goed uit, het geeft de frittata een bite en het is vast ook heel erg gezond ;-)
Erbij hadden we een groene salade met tomaat (hoe kan het anders...) en een snee zelfgebakken brood.

Het recept komt uit het boek 'Vegalicious' van Alice Hart.


Ingrediënten:

150 g pareltarwe of parelgort
2 takjes munt
100 g gedopte doperwten (vers of diepvries)
100 g gedopte tuinbonen
6 eieren, licht geklopt
3 el crème fraîche
1 klein teentje knoflook, heel fijn gesneden
3 el olijfolie
150 g feta, gebrokkeld of in blokjes
peper en zout

Bereidingswijze:

Kook de tarwe of gort samen met een takje munt volgens de aanwijzing op de verpakking.
Laat de laatste 3 minuten de tuinbonen en doperwten meekoken.
Giet af en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Knip of snijd het overgebleven takje munt fijn en doe dit samen met de crème fraîche, knoflook, zout en flink peper door de losgeklopte eieren.
Verwarm een flinke koekenpan die ook in de oven kan op halfhoog vuur. Doe de olijfolie erin en vervolgens het tarwe of gort mengsel. Giet het eimengsel erbij en zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Verdeel de feta erover en druk een gedeelte er een beetje in.

Bak ca. 2 minuten en zet dan de pan nog 15-20 minuten in de oven totdat de frittata stolt en mooi goudbruin is.

Laat de frittata ca. 5 minuten staan voordat je deze aansnijdt en opdient.




2 opmerkingen:

  1. Wat doe je wanneer er een familie feestje is en je daar niets van mag eten??
    Wel ik zoek op je blog, meende me nog wat te herinneren, maak zelf iets!
    Pas een paar kleine aanpassingen toe, bv i,p,v. parelgort heb ik spelt gebruikt, volle melk i.p.v. creme fraiche.
    Met een salade erbij, zoals ik zag op de foto werd ik weer geinspireerd en heb ik gesmuld... en
    waren er familieleden die keken vanuit hun ooghoeken en proefden, ja dat was toch wel heel lekker!!!

    Groet Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ontzettend leuk Marrian, ik begin er bijna van te blozen. Je past het iets aan naar je smaak en wat je eventueel niet mag laat je weg of vervang je. Zo moet het. Haha en dan zijn de mensen natuurlijk toch wel nieuwsgierig wat jij daar hebt ;-)

      Fijn weekend!

      Karin

      Verwijderen