zondag 3 februari 2013

Bakewell taartje



Op de BBC 2 is elke week het programma ‘The Great Comic Relief Bake Off’ met Mary Berry en Paul Hollywood.
Afgelopen week moest er een Bakewell tart gebakken worden door de zeer onervaren deelnemers.
Het ging ze redelijk goed af, zodoende dacht ik dat dat voor mij ook wel te doen zou zijn.
Het recept sprak me wel aan omdat er een vulling met amandelmeel werd gebruikt (frangipane).
We vonden het een heerlijk taartje, beetje spijsachtig met wat fris van de frambozenjam, perfect voor deze tijd van het jaar.
Zeker voor herhaling vatbaar.


Voor het deeg:

175 g bloem
75 g koude boter
2-3 el water

Voor de vulling:

1 el frambozenjam
125 g boter
125 g suiker
125 g gemalen amandelen
1 ei losgeklopt
½ tl amandel extract
50 g amandelschaafsel

Bereidingswijze:

Maak eerst het deeg, doe de bloem en de boter in een kom en maak hier met je vingertoppen een fijne mix van net als broodkruim, voeg het water toe en kneed het tot een mooi zacht deeg.
Je kunt dit ook in een foodprocessor doen, eerst de bloem en de boter en dan lepel voor lepel het water erbij, tot het een mooie deegbal is.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed hiermee een vorm van ø 20cm.
Zet het geheel  ongeveer 30 minuten in de koelkast

Verwarm de oven voor op 200 graden
Bekleed de vorm met het deeg met bakpapier en vul deze met een blindbakvulling.
Bak de bodem ongeveer 15 minuten, verwijder dan het bakpapier en de blindbakvulling en zet nog  5 minuten in de oven zodat de bodem mooi droog wordt.

Verdeel de frambozenjam over de bodem.
Smelt de boter en roer er van het vuur de suiker door, daarna de gemalen amandel, het amandel extract en het losgeklopte ei.
Verdeel de geschaafde amandelen erover en zet ongeveer 35 minuten in de oven.
Als het amandelschaafsel te bruin wordt bedek deze dan met aluminiumfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen