woensdag 27 februari 2013

Op verzoek: Citroen - yoghurttaart

Citroen - yoghurttaart


Wie jarig is trakteert!
Dus moet er wat gebakken worden, dit taartje is wel wat werk maar het is lekker fris met een lichte kokossmaak.
De bodem is van kokosbiscuit dus deze hoeft niet gebakken te worden.
Maak het taartje een dag of de avond van tevoren dan kan deze mooi opstijven in de koelkast.
Ik heb Turkse yoghurt gebruikt, dit is van zichzelf al lekker dik en romig.
In het recept wordt het taartje nog versiert met stukjes biscuit en een krul citroenschil.
Het recept komt uit een Appetito.


Ingrediënten voor 16 punten:

100 g boter
225 g kokosbiscuit
Olie voor de taartvorm
(bijv. zonnebloemolie)
8 blaadjes gelatine
3 eieren
125 g suiker
500 g volle yoghurt
1 onbespoten citroen
400 ml slagroom
½ - 1 el kokosraspsel
1 diepvrieszak


Werkwijze:

Smelt de boter op een laag vuur en laat hem vervolgens wat afkoelen. Doe de bis­cuits in de diepvrieszak en sluit de zak goed af. Verkruimel de biscuits door met een deegroller over de zak te rol­len. Je kan dit ook een een magimix doen. Roer de gemalen biscuits goed door de boter. Vet een springvorm in (ø26 cm) en smeer hem in met een laagje olie. Verdeel de biscuit­massa over de bodem en druk de massa aan. Zet het geheel koud weg.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Splits de eieren en klop het eigeel samen met de
125 g suiker in ca. 5 minuten tot een crème. Was de citroen, rasp de schil en pers het vruchtvlees uit. Roer de yoghurt, de helft van de ci­troenschil en het citroensap door het eigeel. Druk de ge­latine uit en laat hem op een laag vuur smelten. Roer ca. 3 el van de yoghurtcrème door de gesmolten gelatine. Voeg vervolgens de gelatine bij de rest van de yoghurtcrème en roer het goed door elkaar. Zet de gelatinecrème koud weg en wacht ca. 10 minuten tot hij begint te geleren.

Klop 200 ml slagroom stijf. Spatel de slagroom voorzichtig door de yoghurtcrème.
Verdeel de room vervolgens over de afgekoelde bodem. Zet de taart minstens 5 uur in de koelkast.

Rooster het kokosraspsel in een pan zonder vet en laat het afkoelen. Maak de springvorm los en leg de taart op een schaal. Klop de overige slagroom stijf en strijk hem over de taart. Strooi de kokos over de taart. 
Je kunt de taart versieren met overgebleven citroenschil en wat biscuits.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen