zondag 17 februari 2013

Pizza


Pizza met tomatensaus, uienringen, zwarte olijven, geraspte kaas en mozzarella

Een keer in de maand eten we wel een keertje pizza, we vinden het lekker en het is makkelijk en leuk om te maken.

Het pizzadeeg kun je de avond van te voren al maken  ’s nachts rust en rijst het in de koelkast , een uur voor het bakken haal je het uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Maar als ik op de dag zelf verzin om pizza te gaan maken dan kan het ook. Ik maak dan het deeg en laat het een paar uur op kamertemperatuur rusten/rijzen .

Ingrediënten voor vier bodems van ca 175 gram elk:

300 gram bloem (type 00, dit is een glutenrijke bloem)
100 gram fijne griesmeel (semoa di grano duro)
240 cc lauw water
10 gram zout
12 gram olijflolie
8 gram gedroogde gist

Voorbereiding:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar, stort het op het aanrecht en kneed het 15 minuten.
Dit gaat heel gemakkelijk in een keukenmachine.
Na 15 minuten heb je een mooi glad, soepel deeg.
Verdeel het deeg in vier stukjes en doe deze in vier ingevette bakjes, vet ook het deksel in en doe deze erop.
Zet de bakjes op kamertemperatuur weg.

Zet de oven aan
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Het beste resultaat krijg je op een pizzasteen, maar het kan ook op de bakplaat

Uitrollen en bakken:

Strooi een ruime hoeveelheid bloem op het werkblad, haal het deeg voorzichtig uit het bakje en leg op het bebloemde werkblad.
Probeer er een plate schijf van te maken, dit kan met de hand maar met een deegroller gaan ook.
Als de bodem goed lijkt leg deze dan het liefst op een pizzaschep, welke je eerst bestrooid met griesmeel. Dit zorgt ervoor dat de pizza straks makkelijk van de pizzaschep in de oven schuift.

Beleg de pizza met wat tomatensaus en je favoriete ingrediënten. Maar niet teveel, maximaal een stuk of vijf verschillende. En ook niet te dik anders wordt de bodem niet gaar.

Als je geen pizzaschep hebt kun je de pizza ook op een stuk bakpapier doen en als de bodem belegd is deze op een groot (omgekeerd) deksel  of koekenpan leggen. Schuif dan met behulp van het deksel of koekenpan de pizza mbv het papier in de oven.
Bak de pizza ongeveer 15 minuten tot de rand lekker bruin is en de kaas gesmolten.

Pizza met roomkaas of zachte geitenkaas, aardappel in heel dunne plakjes en rozemarijnnaaldjes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen