dinsdag 5 maart 2013

Maïskoekjes




Afgelopen weekend heb ik maïskoekjes gebakken, we gingen patat eten maar we hadden er niks bij.
De patat maakt Evert altijd, het liefst van eigen aardappelen, en dan de grootste zodat we lekkere grote patat krijgen.
We eten eigenlijk nooit  gekochte snacks, ik maak falafel balletjes met eigen gebakken pita broodjes of we maken samen mini loempiaatjes.
Meestal maken we meer zodat er ook nog een paar porties in de vriezer kunnen voor de volgende keer.
Nu lag er niks meer in de vriezer dus moest er wat nieuws gemaakt worden.

We hadden nog mais van afgelopen zomer in de vriezer en ik had deze koekjes in ‘Veg’ zien staan.
Het was heel eenvoudig te maken, en erg lekker, dit gaan we zeker vaker eten.
Ook leuk om kleintjes te maken voor een verjaardag ofzo.
In het boek wordt er koriander of muntraita bij geserveerd, wij hadden er zoete chilisaus bij.




Ingrediënten maïskoekjes:


120 g bloem (kikkererwtenmeel)
½ tl bakpoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
½ tl kurkuma
snufje cayennepeper
½ tl fijn zout
200 g verse of diepgevroren maïskorrels (hoeven niet eerst te worden ontdooid)
lente-uitjes, boven- en onderkant eraf, in dunne ringen
flinke hand koriander, fijngesneden
½ -1 kleine groene chilipeper, van zaad ontdaan, fijngesneden (indien gewenst)
160 ml volle melk of water
zonnebloem- of koolzaadolie, voor het frituren


Bereidingwijze:

Maak eerst de raita. Roer de yoghurt en geitenkaas, als je die gebruikt, door elkaar. Voeg de koriander of munt toe en breng op smaak met zout en peper.
Zeef voor het beslag alle droge ingrediënten boven een kom. Schep er de maïs, lente-uitjes, koriander en chilipeper, als je die gebruikt, door. Roer er langzaam de melk of het water doorheen tot alles goed vermengd is en je geen klontjes hebt.
Verhit ongeveer 1 cm olie in een pan meteen dikke bodem op middelhoog vuur tot een blokje wittebrood in 30-40 seconden goudbruin kleurt. Je zult de koekjes in gedeelten moeten bakken. Laat lepels vol van het beslag (flinke eetlepels voor grotere, volle theelepels voor kleinere) in de olie glijden en houd ze hierbij uit elkaar. Doe er niet te veel tegelijk in de pan. Bak 3 minuten aan elke kant en draai ze een keer. Haal uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
Houd de maïskoekjes warm, terwijl je de rest bakt. Dien op met de koriander- of muntraita. 

Voor de koriander- of muntraita:

200 g dikke volle yoghurt (plus 75 g extra als je geen geitenkaas gebruikt)
ongeveer 75 g verse, heel zachte geitenkaas (indien gewenst)
klein bosje koriander of munt, grof gesneden 
zeezoutvlokken
en versgemalen zwarte peper



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen