vrijdag 10 mei 2013

Curry van aubergine, chili, tomaat en kaffirlimoenblad


Auberginecurry


Een curry van aubergine, op de garnalenpasta na een vegetarisch gerecht.
Weer een recept uit Rick Stein ontdekt de Oriënt, het is gewoon een geweldig boek als je van dit soort eten houd.
Ik had de aubergines bij de Toko gekocht, ze zagen er zo mooi uit ik kon ze niet laten liggen.
We hebben ze zelf ook in de kas maar dat duurt nog wel even voordat daar wat aan komt, dat kan ik niet afwachten.

We hebben de aubergineplanten altijd in grote potten staan, het worden niet zulke hele grote planten als bijvoorbeeld tomaten. Het is heel leuk om te zien hoe het bloemetje veranderd in een aubergine(tje). Het vruchtje heeft direct al de mooie kleur, bij tomaten en paprika’s zijn de vruchten eerst groen en verkleuren later naar rood of welke kleur dan ook.
Het is een makkelijk gerecht om te maken, het heeft ook niet veel tijd nodig omdat er geen vlees in zit wat moet garen.
We vonden het een heerlijk gerecht wat ik zeker ga onthouden als we van de zomer niet weten wat we met al die aubergines aan moeten ;-)


Ingrediënten auberginecurry


Ingrediënten:

2 middelgrote aubergines (ik had 3 redelijk kleine)
7 el plantaardige olie
200 g sjalotjes, in dunne ringen
25 g knoflook, in dunne plakjes
25 g gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 middelhete rode chilipepers, eventueel ontdaan van zaad,  
in dunne plakjes gesneden
½  garnalenpasta
200 g gehakte tomaten, vers of uit blik
4 kaffirlimoenblaadjes
1 el ketjap manis
1 el donkere sojasaus
1 tl palmsuiker
het sap van ½ limoen

Bereidingswijze:

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en dan overdwars in plakken van 1 cm dik. Hussel er 1 theelepel zout door en zet 30 minuten weg in een vergiet.
Verhit  5 eetlepels olie in een wok of grote hoge koekenpan. Doe de aubergine erin en roerbak in 6 minuten licht goudbruin. Haal de stukken uit de pan met een schuimspaan en zet apart.
Doe de rest van de olie in de pan, voeg de sjalot en knoflook toe en fruit ze goudbruin. Doe dan de chilipeper, garnalenpasta en tomaat erbij en bak nog een paar tellen tot de tomaat zacht is geworden. Doe de aubergine terug in de pan samen met de limoenblaadjes en 6 eetlepels water. Laat 2 minuten pruttelen tot de aubergine zacht is en de saus wat is ingekookt.
Roer de ketjap manis, de donkere sojasaus, limoensap en een ½ theelepel zout (of naar smaak) erdoor en serveer.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen