vrijdag 31 mei 2013

Geroosterde forel met tijm





Weer eens een recept met vis, forel deze keer.
Lekker visje, heel zacht van smaak ik denk ook voor degene die niet zulke viseters zijn.
We hadden ieder een forelletje, je kunt ook filets kopen maar wij hadden de hele vis.
Je hebt dan uiteraard wel graten maar als je een beetje weet hoe de graten zitten is dat ook wel te doen.
Het recept is van Jamie Oliver, ik denk uit zijn allereerste boek ‘The naked Chef’. Met dat boek heeft hij heel wat teweeg gebracht, er zijn heel veel mensen gaan koken na dit boek en de tv serie die erbij hoorde. Hij had toen niet durven dromen wat hij nu heeft bereikt, zoveel boeken verkocht en tv series gemaakt, het kan raar lopen.
Het recept is eenvoudig maar lekker, we hadden er aardappeltjes uit de oven bij en een groene salade van eigen bodem.

Het is natuurlijk ook heerlijk om de forel op de BBQ te bereiden!

Ingrediënten voor 2 personen: 

2 forellen
1 flinke hand verse tijm, alleen de blaadjes 
zeezout en zwarte peper uit de molen
1.5 el olijfolie
1 citroen
2 laurierblaadjes, zo mogelijk vers

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur.
Was de forellen van binnen en van buiten en dep ze droog met keukenpapier.
Wrijf in een vijzel de tijm fijn met een ½ theelepel zeezout en de olijfolie. Wrijf de forellen met dit mengsel in zowel de buikholte als het vel.
Snijd de citroenen doormidden en snij de de uiteinden eraf, zodat ze kunnen staan.

Maak met de punt van een mes een insnijding in het vruchtvlees van de citroenhelften en steek er een laurierblad in. Leg de forellen en citroenen in de braadslee en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven. Je kunt controleren of de forellen gaar zijn door te proberen in het dikste stuk van de forel het vissenvlees van de graat te trekken. De forel is gaar als dat gemakkelijk gaat. Zo niet, zet de vissen dan nog een paar minuten terug in de oven. Tegen de tijd dat de forel gaar is, moet het vel krokant zijn. De geroosterde citroenen moeten nu mooi zoet en ietwat zacht zijn, de laurier geeft er ook extra smaak aan.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen