maandag 6 mei 2013

Zalm met linzensalsa



Zalm met linzensalsa

Het recept komt uit Delia Smith keukengeheimen deel 3, het is eigenlijk met zeebaars maar wij hadden er zalm bij.
Er zijn drie boeken in deze serie, wij hebben deel 1 en 3, deel twee is niet meer te koop, misschien nog eens een keertje tweedehands. 
Het is wel leuk om de serie compleet te hebben en het zijn mooie kookboeken die ik toch af en toe weer pak.
Delia Smith is een beetje de voorloper van Nigella Lawson alleen iets minder uitbundig….

Als we linzen gewoon zo eten hebben we altijd Du Puy linzen, deze blijven na het koken mooi heel en hoeven niet geweekt te worden. Je kunt ze hier niet overal krijgen, wij kopen ze meestal bij de Sligro en anders bij een delicatessenzaak. In de natuurvoedingswinkel hebben ze ook linzen maar ik heb er de Du Puy nog nooit gezien.

Een heerlijke combinatie, de linzensalsa met de zalm. Ik heb alleen het recept verdubbeld, wij zijn redelijk grote eters…

Ingrediënten:

2 zalm- of zeebaarsfilets à 200-225 gram
1 tl olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
½ limoen in partjes

Voor de linzensalsa: 

40 g linzen du Puy, afgespoeld
4 dl water
zout en versgemalen zwarte peper
1 grote tomaat
¼ middelgrote rode ui
1 klein rood chilipepertje, doormidden zonder zaadjes
2 el vers korianderblad
sap van 1 limoen


Bereidingswijze: 

Maak eerst de linzensalsa:
Doe de linzen met het water en wat zout in een pannetje, breng tegen de kook aan en laat ze zonder deksel 30 minuten zachtjes pruttelen.
Ze moeten gaar zijn maar nog wel beet hebben.

Ontvel de tomaten, halveer ze,  haal de pitjes eruit en snijd in kleine blokjes.
Hak de rode uit en chilipeper heel fijn, voeg de tomaat en koriander toe en zet apart.
Doe de gare linzen in een kom en roer er nog warm het limoensap door, doe er de rest van de ingrediënten bij en breng op smaak met zout en peper.
Roer alles goed door en zet koel weg.

Verhit de gril minstens 10 minuten op de hoogste stand.
Bestrijk de visfilet aan beide kanten met olie en leg ze met het vel omlaag op een met aluminiumfolie beklede grilpan. Bestrooi met zout en peper en zet ze 5-6 minuten onder de gril of totdat ze gaar zijn; keer ze halverwege.
Je kunt de visfilets natuurlijk ook gewoon bakken in een koekenpan op het vuur.
Dien ze direct op met de linzensalsa en wat partjes citroen.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen