maandag 20 mei 2013

Onderstebovencake met rabarber



Onderstebovencake met rabarber



En weer een recept met rabarber, we moeten het nu waarnemen, de struiken zijn nu op hun mooist.
We hebben maar twee struiken maar nu ze het goed doen is dat genoeg. Vorig jaar heb ik nog rabarber gekocht, onderweg bij een stalletje. Dat vind ik het leukst, bij mensen die hun waar te koop aanbieden op een tafeltje met een potje ernaast waar je het geld in doet.

Wij hebben het ook een aantal jaren gedaan, ‘vaste planten te koop’ allemaal kratjes op het oprijpad met plantjes, naamkaartjes erbij en een klein geldkistje aan de muur geschroefd.
Dat moest wel anders werd het meegenomen, ook werden er wel plantjes meegenomen zonder te betalen, maar het merendeel van de kopers was eerlijk.
Nu hebben we dat niet meer, er komt toch wel heel wat werk achter weg, al ging het vanmorgen nog wel door me heen om tomatenplanten aan de weg te zetten. Ik heb de laatste in het kasje geplant maar heb er nog over….. misschien dat we er nog iemand blij mee kunnen maken, het is zonde om ze weg te doen.

De rabarber dus, deze keer een recept uit ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven, Judith heeft er ook een recept voor rabarbertaart uit gemaakt en geblogd, dit is weer een ander recept.
Het is een geweldig mooi boek met prachtige foto’s helemaal voor mensen met een moestuin(tje).
De rabarbertaart is heerlijk, lekker fris zoals rabarber hoort te zijn en niet moeilijk om te maken.
Ik maak deze taart in een siliconenvorm, dan lekt er geen suiker en vocht uit, je kunt hem als hij is afgekoeld gemakkelijk omdraaien en de vorm eraf halen.
Het recept is voor in een koekenpan met een ovenbestendig handvat.




Ingrediënten:

500 g rabarber
60 g bruine basterdsuiker
60 g boter
geraspte schil van 1 sinaasappel
125 g boter
175 g suiker
3 eieren
175 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl zout
1 el melk
amandelschaafsel, geroosterd
poedersuiker, om te bestrooien

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Snijd de rabarber in schuine stukjes van ca 5 cm. Smelt de boter met de bruine suiker in een koekenpan ø26cm, voeg de geraspte sinaasappelschil toe en neem van het vuur.
Ik giet dit in een siliconenvorm en verdeel daar de stukjes rabarber over, je kunt ook de koekenpan als vorm gebruiken.
Roer de boter met de suiker romig, klop er één voor één de eieren door. 
Zeef de bloem met het bakpoeder en zout en vouw dit door het eiermengsel. Meng de melk erdoor.
Verdeel het beslag over de rabarber.
Bak de cake circa 30 minuten tot hij stevig aanvoelt.
Laat hem 20 minuten afkoelen en stort hem op een platte schaal, bestrooi met de amandelschaafsel en poedersuiker.
Je kunt hem warm serveren met gezoete crème fraîche, wij hebben hem op kamertemperatuur gegeten, dat is ook heerlijk.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen