donderdag 23 mei 2013

Krenten of rozijnenbrood



Rozijnenbrood

Er moesten weer krentenbollen gebakken worden maar ik gunde me niet veel tijd, er was buiten ook nog genoeg te doen.
Krentenbrood is een stuk makkelijker daarom dat maar een keer. Het deeg is het zelfde werk maar je hoeft alleen het brood te vormen en niet al die bolletjes te maken.
Ik had al een recept, een jaar of wat terug al uitgeprint, ik denk van Levine haar blog. http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/
Het recept is met karnemelk en water, we hadden geen karnemelk in huis en heb het met alleen melk gemaakt. 
En rozijnen ipv krenten, ik heb de dubbele hoeveelheid van alles gedaan, dat was goed voor twee grote broden.

Het was een vrij nat deeg, maar de krenten/rozijnen moesten niet worden geweekt dus die zouden ook nog wel wat vocht opnemen. Ik heb er dus geen bloem bij gedaan om het droger te maken.
De eerste rijs was twee uur, ik heb 1 ½ uur aangehouden, toen de broden gevormd en in de broodblikken gedaan. De tweede rijs heb ik een uur aangehouden, dat ging geweldig, ze kwamen boven de blikken uit.
Gelukkig zijn ze in de oven niet ingezakt maar prachtig rond gebleven.
Heerlijk rozijnenbrood, een hele goede vervanger van de krentenbol.

Ingrediënten voor 1 groot brood of twee kleintjes:

475 g tarwebloem
6 g droge gist
20 g suiker
1 ¼ tl kaneel (optioneel)
9 g zout
1 ei
30 g zachte ongezouten roomboter
300 ml melk
        Het recept is met 120 ml karnemelk en 180 ml water, kamertemperatuur
300 g krenten of rozijnen (of een mix daarvan)


Bereidingswijze:

Meng de bloem, gist, suiker en kaneel 
in de kom van de keukenrobot (KitchenAid). Voeg het ei, boter, melk (of karnemelk en water) toe en kneed het tot een mooi deeg.
Doe het zout erbij en kneed het nog 15 minuten.
Kneed er de laatste 2 minuten de krenten of rozijnen door, tot deze goed verdeeld zijn.

Doe het deeg in een licht ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
Dek af met plastic en laat op een warme plaats ± 1.5 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken als je twee kleine broodjes wilt of maak één groot brood (voor een vorm van ± 30cm).
Vorm er broodjes of een brood van en leg het deeg in de ingevette vorm(en).
Dek af met plastic folie en laat 60 – 90 minuten rijzen op kamertemperatuur (tot bijna het dubbele volume)
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Bak het brood in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en bruin.
Haal de broden uit de oven en los ze uit het bakblik, laat afkoelen op een rooster.
Heerlijk met roomboter!





7 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Oh jee spannend, nu maar hopen dat hij lukt maar vooral dat ie lekker is!

      PS bedankt voor de reactie, altijd leuk ;-)

      Verwijderen
    2. niet helemaal gelukt, de rozijnen mengden niet goed en hij werd niet gaar had ik het idee, en hij wilde niet rijzen...

      Verwijderen
    3. had 1 brood gemaakt en niet afgedekt met plastic maar met een theedoek.

      Verwijderen
    4. Alles wat mis kan gaan is mis gegaan.... niet mengen, niet rijzen en niet gaar. Het mengen van de rozijnen is altijd wel een gedoe, ze willen er graag uit zeg maar. Niet rijzen snap ik niet, hier rijst het als een tierelier. Doe dat meestal rond de 28 °C., en met een theedoek moet ook kunnen. Kerntemperatuur van het brood na het bakken is zo rond de 95 °C. dan is het gaar. Temperatuur, goede gist en meel is belangrijk. Wel jammer van al je werk.
      Hieronder nog een reactie van Inge, dat lees ik veel liever ;-(
      Mocht je het nog een keer proberen, succes en ik hoor er nog wel van.

      Verwijderen
  2. Erg lekker recept, maak hem nu al voor de derde keer 😃👍

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor de reactie Inge!
      Dat is altijd leuk om te lezen, hier wordt dit brood ook nog met grote regelmaat gebakken.

      Verwijderen