maandag 10 februari 2014

Linzen met bietjes en feta




We proberen één keer in de week iets van peulvruchten of een of andere graansoort te eten maar dat lukt niet altijd.
Witte bonen, grauwe erwten, chili concarne, linzen, gort, spelt, boekweit en laatst hadden we een keer kasha, dat is geroosterde boekweit.
Het geeft variatie en het is heel erg gezond, het valt alleen niet mee om er weer wat nieuws mee te verzinnen. De witte bonen eten we meestal heel simpel met een boter jus, een rauw uitje en zuur, grauwe erwten zijn het allerlekkerst met uitgebakken spekjes, chili concarne wijst voor zich. Maar de linzen, gort, spelt en andere exotische dingen vind ik moeilijker, daar heb ik echt wel een recept voor nodig. Gelukkig zijn er wel kookboeken waar deze ingrediënten in voor komen, daar is 'Veg' er eentje van.
Dit gerecht met linzen en rode biet komt daar ook uit, het is een variatie op linzen in een dressing.
We hebben onze eigen bietjes nog in de vriezer dus ik hoefde alleen de linzen maar klaar te maken en de dressing. Een heerlijke combinatie welke ik zeker vaker ga maken.

Ingrediënten voor 4:

250 g puy-linzen
lichte groentebouillon (van een blokje) of water
1 blaadje laurier
2 tenen knoflook, geplet
paar takjes peterselie (indien gewenst)
2 el olijfolie
kneepje citroensap
scheutje balsamicoazijn
400 g in de oven geroosterde bietjes, in partjes
175 g feta of geitenkaas
twee bosuitjes in ringetjes
zout en versgemalen peper


Bereidingswijze:

Doe de linzen in een pan en voeg ruim water toe. Breng aan de kook en laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen weer terug in de pan en giet er zoveel bouillon of water bij dat ze net onderstaan.
Doe het laurierblad, knoflook en de peterselie erbij en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten heel zachtjes koken tot ze gaar zijn maar niet stuk gekookt.
Giet de linzen af en vis de kruiden en knoflook eruit, gooi deze weg. Meng er de olijfolie en balsamico door. Schep er de gare rode bietjes, bosui en de feta of geitenkaas door en breng op smaak met zout en peper naar smaak.


4 opmerkingen:

  1. Lekker hè, die Puy linzen? Ik was vroeger geen liefhebber van linzen, maar deze zijn echt erg lekker. Met bietjes kende ik nog niet, wel met geitenkaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heerlijk, en nu ook goed te verkrijgen gelukkig. Maar opzoek naar meer recepten, met bietjes is in ieder geval erg lekker.

      Verwijderen