donderdag 1 mei 2014

Boerenlandbrood
Er komen niet zo vaak recepten van brood voorbij, toch wordt er bijna elke week brood gebakken.
Maar dat is volkorenbrood met zonnepitten en dat recept staat al op de blog.
Nu weer eens wat anders, boerenlandbrood, dit brood wordt niet in een broodblik gebakken maar op een (pizza)steen, een mooi rustiek brood.
Heerlijk voor bij de soep, voor een bruschetta of gewoon mee naar het werk.
Het brood wordt met een poolish gemaakt, dat houdt in dat je er de avond van te voren mee moet beginnen. Poolish is een soort van voordeeg wat smaak geeft.

Het originele recept komt van Raymond Blanc maar ik heb het van Judith haar blog 'Eet lekker'. Zij heeft er ook hele mooi stap-voor-stap foto's bijstaan.
Een heerlijk brood, al vonden wij het een beetje flauw van smaak, maar dat proef je alleen als je het zo zonder iets eet (en wie doet dat nou). Heerlijk met kaas, gezouten boter, jam en ga zo maar door....

Ingrediënten voordeeg (poolish)

100 gram roggemeel
100 gram tarwemeel
2.5 gram gedroogde gist of 5 gram verse gist
135 gram water

Werkwijze voordeeg

Meng voor het voordeeg de ingrediënten met een spatel door elkaar tot het goed gemengd is.
Doe in een kom, dek het af met huishoudfolie en laat 6-12 uur staan op kamertemperatuur.
Dit kun je het beste de avond ervoor doen dan kun je de volgende ochtend verder.


Ingrediënten de volgende dag

940 gram tarwebloem
130 gram roggemeel
11 gram gedroogde gist of 22 gram verse gist
15 gram zout
680 gram water
2 rijsmandjes voor 1 kilo deeg

Werkwijze brood:

Meng de volgende ochtend het voordeeg met de overige ingrediënten in een keukenrobot bijvoorbeeld een KitchenAid. Het kan ook met de hand maar dan moet je zeker een minuut of 15 kneden. Meng eerst 5 minuten op stand 1, daarna nog 5-7 minuten op stand 3 tot het een mooi deeg is.
Verdeel het deeg in twee porties en leg in twee kommen, welke je hebt ingevet met zonnebloemolie, bedekt met folie en laat 60 minuten rijzen of net zo lang tot het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom met een deegschraper, leg het op een met bloem bestoven werkblad en druk het deeg plat met je knokkels of met een deegroller. Vorm er voor een ovaal rijsmandje een rechthoek van, vouw de rechter- en linkerkant naar het midden en rol van boven naar beneden op tot een strakke rol. Leg deze met de naad naar boven in het rijsmandje welke je eerst royaal hebt bestoven met roggemeel.
Voor een rond brood druk je het deeg uit tot een ronde lap en vouwt dan alle kanten naar binnen, draai de bol om en bol deze mooi op. Leg deze, ook met de naden naar boven, in een rond rijsmandje welke ook royaal is bestoven met roggemeel.

Bedek de rijsmandjes losjes met folie en laat opnieuw rijzen, ongeveer 60-90 minuten, tot het gerezen is tot iets minder dan het dubbele volume.

Verhit de oven voor tot 250 °C.
Laat een pizzasteen of bakplaat mee verhitten.
Kieper het gerezen deeg voorzichtig uit de mandjes op de steen of bakplaat (bekleed met bakpapier). Kerf het brood in met een scherp mes. Schuif de bakplaat net onder het midden in de oven. Voor een knapperige korst kun je een kopje water onder in de oven gooien, sluit dan de deur van de oven en verlaag de verlaag de temperatuur van de oven tot 200 °C.
Bak de broden ongeveer 35-40 minuten tot het brood mooi goudbruin en gaar is.

Haal de broden uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten