donderdag 19 juni 2014

Snijbiet of spinazietaart





Wat is snijbiet toch lekker, je ziet het niet in de supermarkt maar bij de biowinkel ligt het meestal wel.
Wij hebben het in de eigen tuin dat is nog makkelijker en misschien ook nog wel lekkerder ;-) 
Het lijkt natuurlijk heel erg op spinazie, ik denk dat het zelfs voordelen heeft. Zo kun je het meerdere keren snijden, ook al is het al wat groter, het is nog prima te eten, en het wassen is makkelijker. Spinazie moet je meestal wel drie of zelfs vier keer wassen, niets erger dan zand in je eten. De snijbiet was ik twee keer en dan is het goed.

We hebben een regel van ruim een meter waarvan ik per keer de helft snij, zo eten we het al heel wat weken achter elkaar. Op de pizza, door de pasta en nu deze taart. Het origineel wordt met spinazie gemaakt en zuring, ik heb alleen snijbiet gebruikt.
Het is wel even wat werk omdat je de bodem blind moet bakken, ik heb dit 's morgens al gedaan daardoor was ik 's avonds zo klaar.
Het recept komt uit Eten met familie en vrienden van Sarah Raven.

Ingrediënten voor de bodem:

200 g bloem 
snufje zout
100 g koude boter in blokjes
ijskoud water
taartvorm van ø 28cm met een losse bodem, ingevet

Bereidingswijze bodem:

Zeef de bloem met het zout boven een kom en wrijf de boter erdoor met je vingertoppen zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg zoveel koud water toe dat het deeg een bal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg deze minstens een uur in de koelkast.

Ingrediënten snijbiet of spinazietaart:

1 hoeveelheid deeg
500 g snijbiet of spinazie
olijfolie
200 ml slagroom
100 ml melk
3 eieren
1 tl Dijonmosterd
vers geraspte nootmuskaat, naar smaak
½ tl cayennepeper
100 g pijnboompitten
zout en zwarte peper
200 g belegen cheddar of Goudse kaas, geraspt

Bereidingswijze taart: 

Verwarm de oven voor op 180 °C. en laat een bakplaat mee verwarmen.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm en bekleed hiermee de taartvorm. Je kunt de randen nu bijsnijden maar het kan ook na het bakken.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier of aluminiumfolie op. Vul de vorm met een blinde vulling van droge bonen, rijst of bakknikkers.
Zet de bodem op de hete bakplaat en bak hem ca. 15 minuten. Verwijder de blinde vulling en het papier. Zet de bodem weer in de oven en bak deze nog 5 minuten.
Haal de bodem uit de oven.
Je kunt de bodem af laten koelen en later verder gaan maar je kunt het ook nu afmaken.

Laat de oven aanstaan of verwarm deze opnieuw voor op 180 °C.
Verwijder de grootste nerven van de snijbiet.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op matig vuur, doe de snijbiet erin en laat ze afgedekt slinken. Je kunt dit ook heel gemakkelijk in een stoomoven doen.
Doe de groenten in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de groente kleiner.

Meng in een kom of grote maatbeker de room met de melk en de eieren. Voeg de mosterd, nootmuskaat, cayennepeper en wat zout en peper toe, meng het goed door elkaar.
Verdeel de groente over de voorgebakken bodem en strooi er de pijnboompitten over.
Giet het roommengsel erover en verdeel hierover de geraspte kaas.
Zet de taart in het midden van de oven en bak deze circa 30 minuten tot het deeg mooi kleurt en de vulling gestold is.
Laat uit de oven even afkoelen en serveer met een salade.





4 opmerkingen:

  1. Ik heb ook snijbiet in de tuin, maar heb het deze week ook bij de AH zien liggen. Voor het eerst hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er gaat natuurlijk niks boven eigen tuin, toch?
      Er is natuurlijk steeds meer vraag naar dus daar speelt de Appie op in. Ik ben er al en geen tijden geweest, probeer hem zoveel mogelijk te mijden. Wel een goede zaak dat ze het nu ook verkopen, des te meer mensen kunnen het eten :-)

      Verwijderen
    2. Hmm ziet er goed uit! Hier nog geen moestuin, dus ik ga toch eens bij de AH kijken. De supermarkt kunnen vermijden klinkt trouwens wel heerlijk, goede reden om ook eens aan een moestuin te beginnen!

      Verwijderen
    3. Nóg geen moestuin, dus er zijn wel plannen? Het is best veel werk maar het is wel heel erg leuk en lekker!

      Verwijderen