zaterdag 13 augustus 2016

Cake met yoghurt, zwarte bessen en munt


Deze cake staat al eerder op de blog maar dan met aardbeien. Ik vind het echt een topper, zo makkelijk om te maken en erg lekker.
Met aardbeien is lekker maar ik denk dat ik deze nog lekkerder vind. Zwarte bessen met munt, een super combinatie. 
We hebben vier struiken met zwarte bessen, en de opbrengst was dit jaar weer goed. We hebben twee soorten, Tenah en Black Reward, de Tenah zijn wat grotere bessen en misschien daardoor ook wat later rijp. We vriezen bijna alles in, je kunt ze dan nog door de smoothie doen, jam van maken maar ook door deze cake kunnen bevroren bessen prima.
Dus deze cake kan ik het hele jaar maken, alleen voor de munt moet ik dan nog een oplossing vinden, die gebruik je vers en die groeit niet in de winter.
Misschien is gedroogde munt een optie, dat hebben we altijd wel in huis, of zelf drogen dat is natuurlijk nog veel leuker.

Het originele recept komt uit het boek 'Gartine' van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks.

Ingrediënten:

150 g roomboter, gesmolten
225 g suiker
2 eieren
135 g Griekse yoghurt
2 el munt, fijn gesnipperd
merg van een vanillepeul of 1 tl vanille extract
225 g zelfrijzend bakmeel
125 zwarte bessen

cakeblik van 24 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 160 °C. hete lucht
Doe de gesmolten boter, suiker, eieren, munt, yoghurt en vanille in een flinke kom en meng dit met een garde goed door elkaar.
Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en spatel dit door het beslag. Doe de zwarte bessen erbij en spatel deze er ook doorheen. 

Schep het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm net onder het midden in de oven. Bak de cake ca. 60 -70 minuten tot deze mooi gekleurd en gaar is. 

Haal de cake uit de oven en laat deze ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Haal hem dan uit de vorm en laat vervolgens helemaal afkoelen op het rooster.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten