Heerlijk zulke salades, ik lust dit
alle dagen wel. Lekker zomers ook met die vrolijke bloemetjes.
Ik gebruik bijna nooit bloemetjes in
een salade. Ik denk er gewoon niet aan en ook heb ik altijd zoiets is het wel
eetbaar. Ik weet van een paar planten in de tuin dat je die één keer kunt
eten.... Ben er dus wat voorzichtig mee.
Deze bloemetjes en het blad van de Oost-Indische kers, en nog een paar
bloemetjes van de Goudsbloem zijn beide eetbaar dat wist ik zeker. En het maakt
het gewoon echt zomers.
De kruiden komen ook uit de eigen
tuin, zo leuk om voor een recept even de tuin in te lopen met een schaar en
daar te knippen wat er nodig is. Het zijn geen grote hoeveelheden maar toch
genoeg om diverse keren te plukken.
Mijn nichtje zei dat laatst nog, nadat
zij de courgette-tomaten salade had gemaakt,
dat ze nogal wat nodig had en als je dat dan bij de appie moet kopen wordt je
daar niet blij van. Dan kun je beter naar een toko gaan daar heb je een hele
bos kruiden voor een euro. Maar ja als je die niet vlakbij hebt dan moet je
wat. Zelf zaaien is daarom leuk, het neemt weinig ruimte in en het meeste
groeit best makkelijk.
Dit recept komt uit het boek
Vegarabia
Ingrediënten voor 4 personen (of 2 flinke eters....)
100 quinoa
350 ml kokend hete groentebouillon
of water
1 Libanese (kleine) komkommer, of de
helft van een gewone komkommer
½
kleine venkelknol
handvol blad van Oost-Indische kers
(optioneel)
handvol eetbare bloemen (optioneel)
3 volle el dragonblad, fijngehakt
2 volle el bladpeterselie,
fijngehakt
2 volle el bieslook, fijn gesneden
1 tl gedroogde munt
50 g Griekse yoghurt
40 ml lekkere olijfolie
sap van een halve citroen
versgemalen zwarte peper
zout
100 g romige feta, verkruimeld
Bereidingswijze:
Doe de quinoa in de pan met de
kokende bouillon of water. Laat 10 minuten koken, giet af in een zeef en laat
ca. 10 minuten uitlekken. Roer het af toe even door zodat het vocht weg kan
lopen. Dep droog met keukenrol.
Schil de komkommer, verwijder de
zaden en snijd de komkommer in blokjes van ca. 5 mm. Verwijder de buitenste
schil van de halve venkelknol en snijd de rest ook in blokjes van ca. 5 mm.
Doe de uitgelekte quinoa in een
flinke kom. Voeg de verse, gedroogde kruiden en het blad van de Oost-Indische
kers toe.
Meng de yoghurt met de olijfolie en
het citroensap en doe dit bij het quinoa mengsel. Schep het om en breng op
smaak met peper en zout.
Bestrooi met de feta en de eetbare
bloemetjes als je die hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten