zaterdag 30 september 2017

Bulgursalade met tomaten

De laatste tomaten zijn geplukt, het is weer voorbij voor dit jaar. We hebben ondanks de mindere omstandigheden een mooie oogst gehad. De tunnel waar de meeste tomaten in staan is lek, daardoor staan de tomaten in de drup, en daar houden ze helemaal niet van. En we hebben nogal wat 'drup' gehad, of het nooit meer stopte met regenen.
Gister ook weer een dikke bui, er valt in een keer 30 mm water, niet normaal.

Een salade van tomaten met bulgur, lekker ik hou ervan. Evert is er nooit gek op, maar dat is ook vaak het idee, het ziet zo gezond....
In het boek wordt de salade kisir genoemd, de Turkse variant op de Libanese taboulé. Kisir is een bulgursalade uit voornamelijk bulgur en taboulé is een kruiden salade met een beetje bulgur.
Lekker, makkelijk en gezond :-)

Het recept komt uit het boek Vegarabia
Ingrediënten voor 4 personen

200 g fijne bulgur
125 ml kokend water
1 volle el tomatenpuree
1 tl Turkse rode paprikapuree
sap van 1 citroen
1 tl granaatappelmelasse
60 m lekkere olijfolie
1 groene peper, zonder zaad, fijngehakt
3 flinke tomaten, fijngehakt
5 lente-uitjes, fijngehakt
flinke handvol bladpeterselie, fijngehakt
flinke handvol munt, fijngehakt
versgemalen witte peper en zeezout

Bereidingswijze:

Giet het kokende water over de bulgur en laat dit 15 minuten weken. Giet af en druk het vocht eruit. Dit moet omdat de bulgur nog vocht moet kunnen absorberen.

Doe de tomaten- en paprikapuree, citroensap, granaatappelmelasse en olijfolie bij de bulgur. Meng dit (met schone handen) goed door elkaar zodat het mooi verdeeld wordt en de bulgur lichtroze ziet.

Voeg de chilipeper, lenteui en kruiden toe en meng dit er losjes doorheen. Breng op smaak met peper, zout en nog extra citroensap en of granaatappelmelasse.

Schep de salade op een schaal en dien op.
Erg lekker om de salade met kleine blaadjes sla op te scheppen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten