We hadden nog een mooi stuk naborst
in de vriezer liggen, maar wat te doen met naborst....
Na wat speurwerk op internet en in
de boeken kwamen we erachter dat het stoofvlees is. Niet de riblappen wat we
gewend zijn maar een stuk vlees van een 750 gram.
Maar proberen, we zien wel wat het
wordt.
Stoofvlees maken we altijd in de
slowcooker maar dit keer wilde Evert het op de bbq maken, low en slow. De
slowcooker is een stuk makkelijker, je zet hem aan en het hebt er geen omkijken
meer naar. Op de bbq ben je constant aan het bijsturen, beetje meer, beetje
minder lucht. Maar dat is hobby.
Het resultaat was heerlijk, super
mals vlees, een beetje het idee van draadjesvlees. Als we weer eens naborst
tegenkomen dan nemen we het mee, we weten nu wat we ermee kunnen.
Ingrediƫnten:
750 g runderstoofvlees, in stukken
2 el olijfolie
1 venkelknol, in plakjes
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
2 tl venkelzaad
1 el komijn
1 el ras-el-hanout
2 tl gedroogde tijm
2 el tomatenpuree
2.5 dl bouillon (runder of groente)
350 g aubergine, in stukjes
8 dadels of gedroogde abrikozen
2 ingemaakte citroenen in schijfjes
(of parten)
zout en versgemalen peper
korianderblaadjes
granaatappelpitten, optioneel
Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees met zout en
peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin het vlees in porties
rondom bruin. Voeg zo nodig extra olie toe.
Doe het vlees over in de slowcooker
of pan welke op de bbq kan.
Bak de venkel in een paar minuten,
voeg de knoflook toe en bak deze 1-3 minuten mee tot de venkel zacht wordt.
Doe de laurierblaadjes, venkelzaad,
komijn, ras-el-hanout en tomatenpuree erbij en bak een kleine minuut tot de
geuren vrijkomen.
Giet de bouillon erbij met peper en
zout naar smaak en breng aan de kook.
Doe dit samen met de aubergine,
dadels of abrikozen en ingemaakte citroen bij het vlees in de slowcooker of de
pan.
Zet deze ca. 7 uur op stand slow,
tot het vlees mooi gaar is.
Of zet de pan op de bbq voor ca 5
uur op ca 120 °C.
Roer goed om, breng eventueel nog op
smaak met zout en peper. Besrooi het gerecht met korianderblaadjes en eventueel
granaatappelpitten.
Lekker met couscous.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten