zaterdag 9 september 2017

Gestoofd rundvlees met venkel en aubergine






We hadden nog een mooi stuk naborst in de vriezer liggen, maar wat te doen met naborst....
Na wat speurwerk op internet en in de boeken kwamen we erachter dat het stoofvlees is. Niet de riblappen wat we gewend zijn maar een stuk vlees van een 750 gram.
Maar proberen, we zien wel wat het wordt.

Stoofvlees maken we altijd in de slowcooker maar dit keer wilde Evert het op de bbq maken, low en slow. De slowcooker is een stuk makkelijker, je zet hem aan en het hebt er geen omkijken meer naar. Op de bbq ben je constant aan het bijsturen, beetje meer, beetje minder lucht. Maar dat is hobby.
Het resultaat was heerlijk, super mals vlees, een beetje het idee van draadjesvlees. Als we weer eens naborst tegenkomen dan nemen we het mee, we weten nu wat we ermee kunnen.

Het recept komt uit het boek 'I love my slowcooker' van Beverly Le Blanc




Ingrediƫnten:

750 g runderstoofvlees, in stukken
2 el olijfolie
1 venkelknol, in plakjes
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
2 tl venkelzaad
1 el komijn
1 el ras-el-hanout
2 tl gedroogde tijm
2 el tomatenpuree
2.5 dl bouillon (runder of groente)
350 g aubergine, in stukjes
8 dadels of gedroogde abrikozen
2 ingemaakte citroenen in schijfjes (of parten)
zout en versgemalen peper
korianderblaadjes
granaatappelpitten, optioneel

Bereidingswijze:

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin het vlees in porties rondom bruin. Voeg zo nodig extra olie toe.
Doe het vlees over in de slowcooker of pan welke op de bbq kan.
Bak de venkel in een paar minuten, voeg de knoflook toe en bak deze 1-3 minuten mee tot de venkel zacht wordt.
Doe de laurierblaadjes, venkelzaad, komijn, ras-el-hanout en tomatenpuree erbij en bak een kleine minuut tot de geuren vrijkomen.

Giet de bouillon erbij met peper en zout naar smaak en breng aan de kook.
Doe dit samen met de aubergine, dadels of abrikozen en ingemaakte citroen bij het vlees in de slowcooker of de pan.
Zet deze ca. 7 uur op stand slow, tot het vlees mooi gaar is.
Of zet de pan op de bbq voor ca 5 uur op ca 120 °C.
Roer goed om, breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Besrooi het gerecht met korianderblaadjes en eventueel granaatappelpitten.

Lekker met couscous.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten