Quiche of hartige taart is altijd
lekker. Je hebt ze in zoveel soorten, er is altijd wel eentje die je lekker
vind. Deze is met spinazie, of in ons geval snijbiet, met blauwe kaas, een
heerlijke combinatie. Maar hou je niet van blauwe kaas dan kan het ook prima
met iets anders, denk aan brie, camembert of een lekkere smakelijke Hollandse
kaas.
Het is wel altijd een werkje om te
maken, deeg maken, blind bakken, vulling maken en afbakken. Maar je kunt het
goed van tevoren maken en later opwarmen. Wij hadden er een tomatensalade bij.
Ingrediënten bodem:
50 g walnoten, geroosterd
200 g bloem
75 g koude boter in blokjes
1 ei
snuf zout
Vorm met losse bodem ø 24 cm, ingevet en met
bloem bestoven
Bereidingswijze bodem:
Maal de walnoten fijn in een
keukenmachine. Doe de bloem, boter, ei en het zout erbij en laat de machine
draaien tot het deeg een bal wordt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het
tenminste een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Rol het deeg uit tot een lap van een
paar millimeter en bekleed hiermee de vorm. Leg een stuk bakpapier op het deeg
en vul de vorm dan met een bakvulling. Bak de bodem 15 minuten, verwijder de
bakvulling en het bakpapier en bak nog 5 minuten.
Haal uit de oven en zet opzij.
Ingrediënten vulling:
scheutje olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
300 g spinazie of snijbiet, goed
gewassen en gedroogd
4 eieren
125 ml slagroom
125 g blauwschimmelkaas, ik heb vaak
Bastiaanse blauwe, in blokjes
nootmuskaat, vers geraspt
zout en peper uit de molen
Bereidingswijze:
Verwarm een scheutje olijfolie in
een wok en fruit hierin de ui en knoflook ca. 5 minuten.
Zet het vuur hoog en voeg hand voor
hand de spinazie toe tot deze geslonken is. Breng op smaak met wat zout en laat
goed uitlekken in een vergiet of zeef.
Doe eieren, slagroom, weinig zout en
flink versgemalen peper en een kom en klop dit goed door elkaar.
Verdeel het spinaziemengsel over de
voorgebakken bodem. Verdeel hier de blokjes kaas over. Zet in de oven en giet
er dan voorzichtig het eimengsel over. Bak de quiche in ca 25 minuten gaar.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Lekker taartje! Met snijbiet en Blue Stilton gemaakt!
BeantwoordenVerwijderenGroet en dank weer!
Leuk om te lezen Monica! Snijbiet uit de eigen tuin? Je ziet het bij de supers niet, wel hebben ze het hier bij de Lepelaar. Blue Stilton, dan ben je echt liefhebber van blauwe kaas ;-)
VerwijderenGraag gedaan!
Karin.
Snijbiet van de biologische markt die hier wekelijks in het centrum van Breda staat. En ik woon om de hoek! Geen tuin dus maar wel een super groentekraam van boerderij De Schoffel uit Boxtel!
VerwijderenDat is geweldig, en zo dichtbij! Ik heb gelijk effe gegoogeld op 'de schoffel' dat is helemaal iets voor ons. Ga het adres in tommy zetten, mochten we in de buurt zijn gaan we er een kijkje nemen. Bedankt voor de tip!
Verwijderen