Farro, wie kent het niet....
Ik in ieder geval niet, maar
gelukkig staat bij het recept wat het is. Farro is een speltachtig graan met
een nootachtige smaak en een stevige structuur. Heerlijk in een vegetarische
maaltijdsalade als deze.
Nou dan ben ik al om, en als er dan
ook nog courgette ingaat, kan het al bijna niet meer mis.
Tussen haakjes staat er bij
parelspelt, en dat is vrij makkelijk te
krijgen in de biowinkel, parelgerst zou een goed alternatief zijn.
De parelversie zijn geslepen
korrels, waardoor deze makkelijker garen en lichter verteerbaar zijn. Zo leer
ik nog eens wat.
Ik hou erg van zulke salades, Evert
is er iets minder van maar ja je kunt niet alles hebben. De eerste aanblik is
meestal een beetje fronsend, maar bijna altijd is het lekkerder dan verwacht. En
altijd wordt er wel een tweede keer opgeschept. Honger maakt rauwe bonen zoet ;-)
Ingrediƫnten voor 4 personen:
200 g farro (parelspelt), afgespoeld
en uitgelekt
2 kleine courgettes, in lange dunne
repen (dit gaat heel makkelijk met een mandoline)
½ rode ui, in dunne ringen
6 gedroogde pruimen, zonder pit en
fijngehakt
40 ml balsamicoazijn of cherryazijn,
½ tl dijonmosterd
100 ml olijfolie
50 g geroosterde hazelnoten, grof
gehakt
hand vol gemengde kruiden, munt,
dille, peterselie, grof gekipt of gescheurd
Zout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
Kook de farro of parelspelt volgens
de aanwijzing op de verpakking, giet af in een zeef en laat uitlekken.
Meng de courgettelinten, ui en
pruimen in een kom met een snuf zout om de courgette en ui wat zachter te
maken.
Doe de balsamico, mosterd,olie,
peper en zout naar smaak in een potje met schroefdeksel. Draai het deksel erop
en schud tot het een mooie emulsie is. Dit kan uiteraard ook in een kommetje
met een garde.
Voeg de de gare farro met de
dressing en de kruiden bij het courgettemengsel en schep alles voorzichtig om.
Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over
borden of op een schaal en bestrooi met de hazelnoten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten