zaterdag 16 september 2017

Toscaanse pruimentaart


Als je veel pruimen hebt ga je zoeken wat je er allemaal mee kunt. Wij hadden bijna geen pruimen maar een vriendin wel, zoveel dat ze het niet konden be-eten. Weggooien is geen optie dan liever weggeven. Dus er kwam een kratje pruimen onze kant op. Heerlijk, we hebben er heel veel zo opgegeten, ik heb een deel gedroogd, saus gemaakt, en dit taartje gebakken.
Heb al vaker gebakken met pruimen (paar weken geleden nog) maar het is altijd leuk om weer eens wat nieuws te proberen. Dit is een omgekeerde pruimentaart welke wordt gebakken in de koekenpan waar eerst de karamel in wordt gemaakt. Ik heb de karamel uit de koekenpan in een siliconenvorm gegoten en daar de pruimen in gelegd en het beslag over verdeeld. Maar dit hoeft niet.

Dit recept komt uit het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah raven, een boek wat altijd weer uit de kast komt als er geoogst wordt.
Ingrediënten:

275 g suiker
150 g water
900 g pruimen, gehalveerd en ontpit
150 g zachte boter
175 g suiker
200 g zelfrijzend bakmeel
3 eieren

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 170 °C.
Doe het water en de 275 gram suiker in een koekenpan en verwarm het als roerend tot de suiker is opgelost.
Laat het geheel nu zonder roeren karamelliseren, dit duurde bij mij behoorlijk lang. Had het achteraf nog langer gemoeten omdat het in de oven niet veel meer gedaan heeft.
Leg de pruimen met het snijvlak omlaag in een laag in de karamel.

Meng de boter, 175 gram suiker en het zelfrijzend bakmeel een paar minuten in de keukenmachine. Doe de eieren erbij en druk een paar keer op de pulseerknop tot het een mooi deeg is.
Verdeel het deeg over de pruimen en strijk het met een vochtige lepel uit.

Zet de taart in de oven en bak deze ca. 1 uur tot hij gaar is. Het midden moet stevig aanvoelen en de randen zullen iets van de zijkant loskomen.
Laat de taart 4-5 minuten in de pan rusten en keer deze dan om met behulp van een plat bord.
Lekker met slagroom of vanille-ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten