zaterdag 2 februari 2013

Het eerste zuurdesembrood


Het eerste zuurdesembrood is een feit.
Na een week van voorbereiding was het vanmorgen dan zo ver.
Gisteravond het voordeeg gemaakt met een deel van de starter, dit heeft de hele nacht op kamertemperatuur staan pruttelen.
Vrijdagavond voordeeg

Zaterdagochtend gerezen voordeeg

Vanmorgen was het goed gerezen en klaar om een deeg mee te maken, dus tarwebloem, water en zout toegevoegd, kneden en rijzen maar.


Het brooddeeg
Gerezen brooddeeg














Dit ging goed, na een uur was het lekker gerezen, tijd om het door te slaan, nou ja slaan, het was erg slap dus ik heb het in de kom gelaten en een beetje omgevouwen. Wat ook in het recept stond trouwens.


Dit heb ik nog twee keer herhaald en na drie uur rijzen moest het in de rijsmandjes, toen zag ik al dat het echt te slap was.

Maar ja, er was geen weg meer terug dus toch maar door, het deeg dus in de rijsmandjes ‘gegoten’ en deze nog weer een half uurtje laten rijzen.
Ondertussen de oven voorverwarmd met de ovensteen erin.
Het deeg uit de mandjes op de steen ‘gegoten’ en deze in de oven geplaatst.
Doordat het deeg te slap was zijn het geen mooie broden geworden maar meer een pannenkoek.
De smaak en structuur is even goed prima alleen de vorm laat te wensen over.
De volgende keer wil ik minder water gebruiken om te kijken wat het dan voor resultaat geeft.

De 'broden' uit de oven


Er staat nog genoeg starter in de koelkast, het is nu een kwestie van verversen en voeren, dan kan ik er tot in
 lengte van dagen mee bakken.

Het eindresultaat

4 opmerkingen:

  1. Jaa! Het eerste zuurdesembrood! Wat leuk dat je er een fotoreporatage van gemaakt hebt.
    Jammer dat het nog wat te slap was en daardoor de vorm van het brood niet goed is geworden. Zo zie je maar weer dat een recept (weer) niet kan kloppen.
    Ik vermoed dat het niet lang duurt tot de volgende poging.
    En wat een leuk idee dat je met deze starter jaaaren vooruit kunt (en er uiteraard anderen blij mee kan maken)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er mooi luchtig uit trouwens.
    Hoe is de korst? Lekker knapperig?
    En was de smaak echt dat typisch zurige van zuurdesem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt het goed ingeschat, komende week nieuwe poging!
      Haha, nou ja blij mee maken, ik kan er maar eentje verzinnen :-)
      Ja de struktuur is prima, mooie luchtbelletjes, de korst is ook goed, lekker knapperig.
      De smaak is licht zurig, met een beetje boter erop vonden we het heerlijk, heel anders dan het andere zelfgebakken brood, zeker voor herhaling vatbaar.
      En dan maar diverse recepten uitproberen, wordt vervolgd.

      Verwijderen