maandag 8 april 2013

Frittata met wintergroenten als afscheid van de winter...


Frittata met wintergroenten



Een frittata met wintergroenten, als afscheid van de winter (hoop ik). 
We krijgen genoeg van de winterse gerechten, we hebben zin in jonge sla, asperges, aardbeien, courgette, aubergine, tomaten, komkommer en ga zo nog maar even door.
Ik weet het ligt allemaal jaarrond in de winkel maar wij eten het niet of nauwelijks in de winter, we proberen zo goed mogelijk met de seizoenen te eten.
Na de zomer krijgen we weer trek in pompoen, paddestoelen, stampot, snert……
Dat maakt het juist zo leuk en lekker, de afwisseling die je dan hebt en het verlangen naar de groenten in dat seizoen.

De frittata met wintergroenten dus, het recept komt uit Veg en ik heb hem in een stenen quichevorm gemaakt.
Ik heb als groente pastinaak, winterwortel, aardappel en sjalotjes gebruikt, erbij hadden we ijsbergsla. 
Ik was bang dat de fijngesneden knoflook zou verbranden omdat deze ook 40 minuten in de oven moet, net zo lang als de overige groenten. De knoflook was niet verbrand maar de volgende keer laat ik het teentje in de schil mee karamelliseren, dan worden ze ook lekker zoet, en dan kun je ook meerdere tenen knoflook gebruiken.
Een heerlijke frittata die ik over een half jaar nog een keer ga maken.





Ingrediënten:

Ongeveer 600 g gemengde wintergroenten, zoals sjalot of ui, wortel, pompoen, pastinaak, knolselderij, bietjes, aardappel
1 grote teen knoflook, fijngesneden
3 el koolzaad- of olijfolie
7 grote of 8 middelgrote eieren
Handje gemengde kruiden zoals peterselie, bieslook en tijm, gesneden
Ongeveer 20 g Parmezaan, harde geiten- of andere kaas met een volle smaak, geraspt
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190°C
Bereid intussen de groenten: pel sjalotjes of uien en snijd ze in vieren of dikke ringen; schil wortels en snijd ze in plakjes van 5 mm; schil de pompoen, verwijder het zaad en snijd in blokjes van 2-3 cm; schil de pastinaak, knolselderij en bietjes en snijd ze in blokjes van 1-2 cm; snijd aardappels in blokjes van 1-2 cm.

Doe alle groente in een ovenschaal van ongeveer 23 x 23 cm. Voeg de knoflook, olie en flink wat zout en peper toe en vermeng alles goed. Zet 40 minuten in de oven, roer halverwege een keer door, tot alle groente gaar is en begint te karamelliseren.

Klop de eieren los met de kruiden en nog wat zout en peper.
Haal de schaal uit de oven, schenk de eieren over de groente en verdeel de geraspte kaas erover. Zet nog 10-15 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de bovenkant begint te bruinen.
Als je een grill hebt, kun je die gebruiken om de bovenkant wat sneller te laten kleuren.
Laat iets afkoelen en laat de frittata uit de schaal op een bord of snijplank glijden. 
Dien warm of koud op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen