maandag 15 april 2013

Rabarber kokos cake

Rabarber kokos cake


De rabarber begint weer uit te lopen, ik vind het altijd een geweldig gezicht hoe de bladeren zich ontpoppen.
We hebben twee planten, ooit een keer gekocht bij Vreeken Zaden in Dordrecht.

Rabarberplanten worden groot, één plant heeft wel een vierkante meter nodig. 
Ook lusten ze wel wat, mest en water, je ziet ze dan ook vaak langs een slootkant staan, dan hebben ze altijd voldoende water.

Je hebt diverse soorten rabarber, met groene en rode stelen, hoe groener hoe zuurder.

Hier leeft het niet zo maar in Engeland wel, daar zijn rabarberkwekers waar je keuze hebt uit tientallen soorten. 
Het wordt daar ook meer gegeten, in bijna elk kookboek van een Engelse schrijver staat wel een recept met rabarber.
Het recept van deze cake is ook Engels, ik heb het een keer van internet gehaald, ik denk dat het bij Klary Koopmans vandaan komt. 
Haar nieuwe blog heet 'Rabarberdromen', dat zegt genoeg.

Zaterdag heb ik deze cake gemaakt met rabarber wat nog in de vriezer lag, dat ging prima, nu is er weer ruimte voor de nieuwe oogst.
Zondag kregen we onverwacht 'hoog' bezoek uit Friesland dus die kon het meteen even testen....


Ontluikende rabarber

Ingredienten:

450 g rabarber (schoon gewicht)
100 g suiker

200 g zelfrijzend bakmeel
¼ tl zout
100 g gedroogde kokos
½ tl vanille extract
2 grote eieren
125 g zachte boter
150 g suiker
250 g yoghurt
Springvorm ø 24cm

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Snij de rabarberstelen in stukjes van ongeveer een centimeter, meng deze met de 100 gram suiker.
Zet het appart.

Mix de boter en de 150 gram suiker romig, voeg de eieren en de vanilleextract toe en meng het goed.
Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, zout en kokos toe.
Daarna gaat de yoghurt erbij, spatel dit er door tot het goed gemengd is.

Als laatste gaat het rabarber/suiker mengsel erbij, spatel dit er ook goed doorheen.
Giet het beslag in de springvorm en zet deze in de oven voor ongeveer 50 minuten.
Als de bovenkant te bruin wordt kun je deze bedekken met aluminiumfolie.



Rabarber cake



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen