vrijdag 12 april 2013

Maïsrisotto



maïsrisotto


We hebben altijd een stukje moestuin van zo’n 2x2 meter met maïs.
Het is het beste om maïs in een vierkant te telen, de bestuiving is dan beter dan dat je het op rij zet.
Afgelopen jaar hadden we een prima opbrengst. We breken de kolven van de steel, halen de schutbladeren eraf en koken ze ± 5 minuten, daarna snijden we de korrels eraf en vriezen deze in.
Het is zaak om de maïs zodra deze geplukt is zo snel mogelijk te bereiden dan zijn ze super zoet, hoe ouder de kolven hoe meliger.
Dat komt omdat, zodra de kolf is geplukt de suikers worden omgezet in zetmeel, hoe verser de kolf hoe zoeter dus lekkerder.
Als de kolven al wat ouder zijn moeten ze ook langer koken.

Dit recept komt uit Home Made Zomer van Yvette van Boven. 
Ik heb het al een paar keer eerder gemaakt, we vinden het heerlijk.
Het recept is wat aangepast, ik gebruik een bouillonblokje en doe er nog twee laurierblaadjes bij.
Peterselie hebben we altijd wel in de tuin maar door de late vorst hebben we nu niks. 
Ik heb van ellende maar een plantje gekocht, straks is er weer in overvloed maar daar hebben we nu niks aan…



Ingrediënten voor twee personen:

600 ml groente bouillon, vers of van een blokje
1 ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
1 el boter
200 g risottorijst
1 glas droge witte vermouth
2 laurierblaadjes
200 g maïs
1 klein bosje peterselie
75 g Parmezaanse kaas, geraspt
50 g boter

Bereidingswijze:

Breng 600 ml water aan de kook en los hierin een groentebouillonblokje op.
Verhit in een pan met dikke bodem de el boter, fruit hierin de ui.
Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels glazig beginnen te worden.
Blus af met de witte vermouth, laat het even lekker bruisen zodat de alcohol verdampt.
Doe de laurierblaadjes erbij en schep vervolgens lepel voor lepel de kokende bouillon toe, tot de risotto romig en gaar is.
Voeg dan de maiskorrels, peterselie, boter en de Parmzaanse kaas toe.
Roer het geheel door, doe de deksel op de pan en doe het vuur uit, laat een paar minuten zo staan tot de boter is gesmolten.

Je kunt het bij varkensvlees of gebraden kip eten, ik heb er ook wel eens kalkoen balletjes bij gemaakt
Deze keer hebben we het zo gegeten, een lekkere vegetarische maaltijd.




1 opmerking:

  1. Wat een ellende zo'n peterselieplantje... ;)

    BeantwoordenVerwijderen