vrijdag 3 mei 2013

Krentenbollen




We bakken al jaren ons eigen brood en krentenbollen. Sinds we in 2011 samen een cursus broodbakken hebben gedaan bij Levine bakt Evert meestal het brood wat meegaat naar het werk.
Ik ben meer voor het zuurdesembrood en de krentenbollen ook wel kb’s genoemd.

Ik bak altijd het dubbele recept dat zijn er 24, dat is twee bakplaten vol, dan kunnen we weer een tijdje vooruit.
Ik varieer wel eens een beetje met het meel, of helemaal tarwebloem of een deel volkorenmeel.
Alleen tarwebloem geeft de luchtigste bollen, maar volkorenmeel is weer gezonder.
Ik maak de laatste tijd geen ronde bollen meer maar langwerpig, die passen beter in onze broodtrommel.
Het recept heb ik jaren terug van internet geplukt ik denk van Levine haar blog. Ik heb ook nog een recept waar geen melk maar melkpoeder in wordt gebruikt dat maak ik als de melk op is.

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/

Ingrediënten voor 12 stuks:

200 gram rozijnen of krenten of een mengsel
450 gram tarwebloem
6 gram droge gist of 20 gram verse gist
25 gram suiker/honing
3 dl melk lauwwarm
30 gram ongezouten boter
8 gram zout

Bereidingswijze:  

Doe de krenten/rozijnen in een kom en giet er kokend water op, laat even zo staan, giet af en droog in een theedoek.

Meng alle ingrediënten behalve de krenten en het zout door elkaar tot een deeg. Dit gaat het makkelijkst in een keukenrobot. Na ± 5 min. mag het zout erbij, kneed het geheel nog 15 min .
Doe als laatste de krenten/rozijnen erbij en kneed tot dit goed is gemengd.






Maak een bal van het deeg en doe het in een kom die licht met olie is ingevet, laat het  ± 1 uur rijzen onder plastic op een warme plaats.









Wij gebruiken hiervoor een eigen gemaakt rijskastje met een verwarmingselement van een waterbed. Je kunt de temperatuur instellen van 20°C tot 36° C.






Als het deeg verdubbeld is stort je het op het aanrecht en druk je de lucht eruit met je handen of een deegroller. 
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en maak er bolletjes of langwerpige broodjes van.
Leg ze op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakmatje) ± 5cm uit elkaar.

Dek ze af met ingevet plastic folie en laat voor een tweede keer rijzen op een warme plaats tot het volume bijna verdubbeld is (± 1 uur).



Verwarm de oven voor op 200 °C  en bak de bollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin.
Bestrijk de bollen direct na het bakken met zachte roomboter, dan krijgen ze een lekkere zachte bovenkant.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Heerlijk met boter, roomboter maar dat spreekt voor zich, toch?





1 opmerking:

  1. Geachte karin,

    Mag ik Karin zeggen ? Ik ben met u nog niet zo vertrouwd als met uw collega blogger en mijn pupil Judy...
    U trekt veel met elkaar op heb ik begrepen, wel, het valt mij op dat u elkaar in techniek en creativiteit zeer stimuleert.

    Ik neem m'n Chefsmuts voor u af omdat u kans heeft gezien, naast uw drukke functie als 'Chef spoelkeuken',
    u verder naar een hoger plan te ontwikkelen in het bakken van brood en banket.

    Ik wil u hierbij dan ook een compliment maken met uw apart uitziende creatie van een doodnormale, authentieke krentenbol.
    U speelt hierbij slim in op het feit, dat de consument de etenswaar graag op een makkelijke manier meeneemt,
    door een eenvoudige maar doeltreffende wijziging aan te brengen in het uiterlijk.

    Wij zijn in ons bedrijf altijd op zoek naar mensen zoals u, die (bewust of onbewust) van het normale pad af durven te wijken.
    Ik sluit dan ook niet uit, dat u eveneens in de nabije toekomst een aanbod wordt gedaan om ons enthousiaste team te komen versterken.

    Wellicht dat u tegen die tijd begroet zult worden door uw oud collega blogger Judy, die inmiddels als 'kernbemanning' bij ons is toegetreden !

    Met een culinaire groet,
    Chef Renty

    BeantwoordenVerwijderen