donderdag 23 januari 2014

Lasagne van groene kool en pompoen




Het is een tijdje stil geweest met pompoenrecepten maar hier is er dan weer één.
We hebben nog wel wat pompoenen liggen dus eten we het regelmatig maar dat zijn de recepten die al op de blog staan. Dit recept is weer nieuw, het komt uit 'Boerenjongens' en het is heerlijk. Er staat nog een recept op de blog voor lasagne met pompoen maar deze is weer heel anders. Hier wordt de pompoen gepureerd met de bechamelsaus en er worden gekookte eieren gebruikt. Een beetje vreemde combinatie maar super lekker.
Vinden wij lasagne eigenlijk altijd lekker, in wat voor combinatie dan ook.
Het was wel wat werk maar wij kunnen er twee keer van eten. Wat over was heb ik in de vriezer gedaan voor een gezonde 'fastfood' maaltijd.

Ingrediënten voor 6-8 personen:

1 kleine pompoen, geschild, zaden verwijderde en in stukken
4 el olijfolie
1 kleine groene kool
5 eieren
2 el boter
30 g bloem
0.5 l melk
500 g lasagnevellen
150 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
300 g pittige belegen kaas



Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verdeel de pompoen op een bakplaat of braadslee en doe er de olijfolie en wat peper en zout bij. Hussel alles goed door elkaar zodat alle pompoen voorzien is van een filmpje olie.
Zet de pompoen ± 15 minuten in de oven tot de deze zacht is.

Haal de buitenste bladeren van de groene kool en snijd hem doormidden. Verwijder de harde stronk en snijd de kool in dunne repen.
Breng een ruime pan met water aan de kook met daarin de eieren. Doe de kool erbij zodra het water kookt en laat kool en eieren ± 10 minuten koken. Giet de kool met de eieren af in een zeef of vergiet en spoel koud onder de kraan.
Pel de eieren en hak ze grof.

Maak een bechamelsaus door boter te smelten, doe de bloem erbij en laat dit al roerend op een klein vuurtje even garen. Giet de (koude) melk er in drie scheuten bij en roer telkens goed tot de melk begint te binden. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is gebonden en de klontjes eruit zijn.
Pureer de gare pompoen door de bechamelsaus met een staafmixer of in een blender en breng op smaak met peper en zout.

Vet de ovenschaal in met wat boter of olie en bedek de bodem met lasagnevellen. Lepel hierop ¼ van de pompoensaus met daarop een laag van de helft van de koolbladeren. Dek de kool weer af met een laag lasagnevellen en lepel hierover nog ¼ van de saus.
Verdeel de gekookte eieren erover en de helft van de noten. Dek af met lasagnevellen en lepel er weer ¼ van de pompoensaus op. Leg hierop de rest van de kool en daarover de helft van de kaas. Dek af met de laatste lasagnevellen. Giet de rest van de saus erop, strooi de rest van kaas en noten erover en dek de lasagne af met aluminiumfolie.
Zet de schaal ± 30 minuten  in het midden van de voorverwarmde oven op 180 °C. Verwijder het aluminiumfolie en laat de lasagne nog ± 15 minuten bruin worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten